FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 oktober 2001

Dutchtone schrapt 500 banen

Qoen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mobiele telefoonmaatschappij Dutchtone, schrapt een kwart van zijn werknemersbestand. In totaal verdwijnen zo'n 500 banen, waarbij maximaal 200 mensen gedwongen worden ontslagen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf donderdag gezegd.

Dutchtone zegt dat de reorganisatie te maken heeft met een grote omschakeling; vanaf volgend volgend jaar verandert de naam Dutchtone in Orange. Daarmee hangt volgens de woordvoerder ook een omslag in de bedrijfsvoering samen. Tot nu toe lag de nadruk op groei en die verandert naar verbetering van kwaliteit.

Driekwart van de Nederlanders heeft imiddels een mobiele telefoon. ,,We gaan extra investeren in kwaliteit. Zo willen we het netwerk en de klantenservice verbeteren. Verder bekijken we alle afdelingen in het kader van de verslechterende economische omstandigheden.''

De concurrenten Ben, Telfort en Libertel zeggen (nog) geen plannen te hebben voor reorganisaties. Bij KPN is een reorganisatie gaande, waar de mobiele tak ook onder valt. KPN wil in totaal 8000 banen schrappen.

Computerverkoop daalt enorm

De wereldwijde verkoop van personal computers is in het derde kwartaal fors gedaald. In totaal werden er 30,7 miljoen stuks verkocht, 11,6 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest.

Het is de tweede keer in de geschiedenis van de pc dat de kwartaalverkoop daalt. De vorige keer was in het tweede kwartaal, toen de afname 1,9 procent bedroeg tot 30,4 miljoen stuks.

Dataquest verwacht dat de markt in 2002 ook nog verzadigd zal zijn. De terreuraanslagen in de VS hebben de moeilijkheden in de pc-industrie alleen maar versterkt. Bovendien is de IT-malaise in de Verenigde Staten wereldwijd zijn vleugels aan het uitslaan, zo constateert het bureau.

Prijsvechter Dell bleef in het derde kwartaal marktleider met een aandeel van 13,8 procent, tegen 11 procent in dezelfde periode vorig jaar. De tweede plaats was wederom weggelegd voor Compaq, dat zijn marktaandeel zag afnemen van 13,4 tot 10,4 procent. IBM bezette de derde plaats met 6,6 procent. Vierde was Hewlett-Packard met een marktaandeel van 6,4 procent. Dit concern gaat fuseren met Compaq om samen de malaise te kunnen bestrijden.

Priscella in Big Brother te zien

Waar half BB-minnend FOK! al anderhalve maand op zat te wachten, is vanavond gebeurd: Priscella heeft het Huis betreden.
In dit bericht meldden we je dat Priscella, een niet onbekende bezoekster van en postster op FOK!, dit jaar aan Big Brother zou meedoen. Ze begon echter in Spanje, dus was ze niet direct bij de start van de derde Big Brother-reeks te zien.

De 'Spaanse' bewoners zijn wekelijks in tweetallen naar Nederland gebracht, en nadat Leo en Ed vorige week in Almere aankwamen waren Priscella en Tania de enige overgebleven Spanjegangers. Deze week, na 41 dagen in de wachtkamer te hebben gezeten, is ze dan eindelijk naar Almere gekomen.

Door de keus van Rijk-captain DaniŽlle voor Tania, is Priscella vanavond in Arm beland, en dus maakt ze deel uit van het team van Coos en Pascal.

Winnie Mandela gearresteerd

Winnie Madikizela-Mandela, ex-vrouw van oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika, is donderdag opgepakt. Zij is aangeklaagd wegens betrokkenheid bij fraude met bankleningen ter waarde van ruim 265.000 gulden.

,,Winnie heeft zich overgedragen aan de politie, waar zij vervolgens officieel werd aangeklaagd'', aldus haar advocaat donderdag. Winnie Mandela verscheen voor een rechter in Pretoria, waarna zij op borgtocht werd vrijgelaten.

De 65-jarige Mandela is afgevaardigde van het regerende ANC en voorzitter van de vrouwenbond van de partij. Zij zou indirect bij de fraude betrokken zijn. De aanklacht bevat circa zestig punten.

Het gaat deels om leningen die zijn verstrekt aan medewerkers van de Afrikaanse bank Saambou en aan leden van de vrouwenbond van het ANC. Daarbij zijn brieven gebruikt met het briefhoofd en de handtekening van Winnie Mandela. Zij moet op 20 november opnieuw voor de rechter verschijnen. Op die dag zal de rechtbank een datum noemen waarop haar zaak voorkomt.

Soap rond Jack Thompson nog niet voorbij

De soap rond Jack Thompson gaat onverminderd door. Een korte geschiedenis: Thompson is een advocaat die een ware kruistocht tegen geweld in games voert. Hierbij neemt hij het meestal niet zo nauw met de waarheid en gaat hij steeds hysterischer te werk te gaan. Andere organisaties die zich bezig houden met geweld in games nemen inmiddels afstand van hem, zoals je vorige week in dit nieuwsbericht kon lezen.

Laatste wapenfeit van Jack Thompson was het aanbod om $10.000 aan een goed doel te schenken wanneer een gameontwikkelaar een game zou maken gebaseerd op een door hemzelf bedacht concept. Inmiddels hebbeen enkele mod-makers hier gehoor aan gegeven. Thompson is inmiddels echter terug gekrabbelt. Hij heeft verklaard dat zijn gameconcept satire was en het aanbod $10.000 te storten dus ook.

Zoals je eerder vandaag in dit nieuwsbericht kon lezen heeft de website Penny Arcade het hier niet bij laten zitten en heeft zelf $10.000 namens Jack Thompson aan een goed doel gestort. Een van de mensen achter deze actie heeft toen contact opgenomen met Jack Thompson on hem dit mee te delen. De reactie van Thompson was een hoop gescheld en dreigen met lawsuits.

Dat Jack Thompson hiermee nog niet klaar was met Penny Arcade blijkt vanavond wel. Volgens de site Game Politics heeft Thompson de politie opgeroepen om Penny Arcade te sluiten wegens bedreigingen aan zijn adres. Hieronder kunnen jullie een klein stukje uit de brief lezen:

"A Seattle business by the name of Penny Arcade... employs certain personnel who have decided to commence and orchestrate criminal harassment of me by various means... This company has done this because I dared to go on CBS's 60 Minutes in March and again in July to explain a wrongful death lawsuit I have brought on behalf of two police officers and a police dispatcher in Fayette, Alabama, who were shot in the head and killed by Devin Moore who obsessively trained on Grand Theft Auto: Vice City to kill them."

"As you may know, this incredibly violent Rockstar Games product is actually a 'cop-killing' murder simulator. There are a bunch of computer geeks out there who think that the video game industry has a constitutional right to paint a bullseye on your back and on your officers' backs... That is what this criminal harassment of me by Penny Arcade is all about. They're even selling an 'I Hate Jack Thompson' t-shirt, but that is just the tip of the iceberg. These idiots have been so careless as to post on their www.pennyarcade.com web site what they are doing regarding the harassment of me."

"I look forward to working with your fine Police Department to shut this little extortion factory down and/or arrest some of its employees."

Uit deze brief blijkt wederom dat Thompson het niet zo nauw met de waarheid neemt en wel erg makkelijk in een slachtofferrol kruipt. Gezien zijn eerder gedrag onstaan er twijfels over zijn geestelijke gesteldheid.

Douane onderschept 61 kilo coke

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De douane op Schiphol heeft naar nu pas bekend is geworden eind vorige maand 61 kilo cocaÔne onderschept. De drugs zaten in een vracht uit Costa Rica met als bestemming Nederland. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

De pakketjes cocaÔne waren verborgen in een lading bloemengroen dat wordt gebruikt voor het samenstellen van boeketten. De partij drugs werd gevonden nadat de lading met rŲntgenstralen was onderzocht.

De gevonden drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 5 miljoen gulden. De douane onderzoekt nog wie bij de smokkel zijn betrokken.

Politie is slecht te bereiken

De invoering van het landelijk telefoonnummer voor de politie, 0900-8844, heeft tot chaos geleid. Het draaien van dit telefoonnummer voor `geen haast, wel politie' komt te vaak neer op een reeks doorschakelingen zonder juiste eindbestemming.

Dit bleek uit een groot onderzoek in opdracht van minister De Vries (Binnenlandse Zaken). Hij heeft een nietsontziend rapport gestuurd aan de korpschefs van de politie, met het dringende verzoek om een snelle oplossing. Volgende week krijgt ook de Tweede Kamer het rapport.

Het nieuwe nummer - waarvoor moet worden betaald - is een jaar in gebruik. Uit het onderzoek blijkt dat de centrales de stroom telefoontjes niet aankunnen. Het aantal bellers stijgt bovendien nog steeds. Sinds mei werken de oude nummers van de politiebureaus niet meer. Bij de laatste meting, eind van de zomer, bleef in delen van het land al meer dan eenderde van de telefoontjes onbeantwoord.

Niet alleen is er een fors capaciteitsprobleem, maar ook verbinden de centrales vaak verkeerd door. Dit komt onder meer doordat bellers bij overbelasting automatisch worden doorgeschakeld naar een centrale in een andere regio, die vaak de gevraagde balie niet weet te vinden.

Auto met 'gevoel' door Toyota

Een auto die kan lachen, fronzen en een 'band' heeft met de eigenaar. De auto is ontwikkeld door Toyota in samenwerking met Sony.
De 'Pod car', zoals de auto heet, wordt volgende week op de Tokyo Auto Show gepresenteerd.Met behulp van sensoren kan de auto de stemming van de chauffeur peilen. De auto zelf 'lacht' in oranje als de eigenaar in de buurt komt van de auto. Als je een lekke band krijgt, zonder benzine komt te zitten of een botsing krijgt, dan wordt hij blauw en gaat hij huilen. Mocht je te hard remmen, dan wordt hij rood.

De prijs is nog niet bekend gemaakt.

Kernenergie centrale VS slaat alarm

Een kernenergie centrale in de Verenigde Staten heeft hoog alarm geslagen na een (geloofwaardige) bedreiging te hebben ontvangen. Het luchtruim rond de centrale op Three Mile Island is afgesloten en militaire vliegtuigen bewaken het gebied. Ook de FBI is bij de zaak betrokken en houdt een oogje in het zeil.

Een woordvoerder van de centrale geeft geen verder commentaar over de bedreiging en de extra veiligheidsmaatregelen.

In 1979 vond in de kerncentrale Three Mile Island het ergste kernongeluk in de Amerikaanse geschiedenis plaats. Een reactor smolt gedeeltelijk en 140.000 mensen moesten worden geŽvacueerd. Na de aanslag op het WTC in Amerika was de centrale al extra beveiligd.

Uitvaartmaatschappij te ver?

Higgy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het uitvaartwezen en reclame, het blijft een lastige combinatie. Ontstond enkele jaren geleden herrie over een spotje met de slogan "Is er koffie na de dood?" van uitvaartonderneming AVVL, nu heeft een spotje van uitvaartbedrijf Yarden Holding uit Diemen voor ophef gezorgd.
In het bewuste spotje koerst een luchtballon af op de enthousiast ronddraaiende wieken van een rijtje windmolen. De ballonvaarder gooit zoveel mogelijk ballast overboord om de ballon te laten stijgen, maar tevergeefs. Tenslotte valt zijn oog op zijn druk fotograverende passagier, die niets van het naderend onheil merkt. Daarna volgt een shot waarin een fotocamera met een plof in een weiland valt. Tenslotte verschijnt de slogan "Yarden, zorg voor een goede afloop" in beeld.

Het spotje van Yarden, eerder dit jaar voortgekomen uit een fusie van de uitvaartbedrijven AVVL, CVN en NUVA, heeft het bedrijf de nodige boze telefoontjes opgeleverd. Het bedrijf stelt echter dat het onduidelijk blijft of de passagier inderdaad uit de ballon gesmeten wordt of niet. Maar bij Yarden is de afloop altijd goed, zo luidt de boodschap. De uitvaartverzorger ontkent dat in het filmpje de spot gedreven wordt met dood en ongelukken.

Verder stelt directievoorzitter A. van de Wiel dat het spotje vooral als humor gezien moet worden. Het bedrijf wilde wel eens wat anders dan een reclamefilm met vallende bladeren en Mieke Telkamp-muziek.

Overigens is op de website van het bedrijf een animatie geplaatst waarin te zien is hoe het filmpje afloopt.

Meer militaire acties pas na bewijs

Een uitbreiding van de militaire acties van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk naar terroristen in andere landen dan Afghanistan is alleen aan de orde als er overweldigend, nieuw bewijs op tafel komt over betrokkenheid bij de aanslagen op de VS. Dat zei minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

Van Aartsen citeerde daarmee zijn Britse collega Straw die woensdag zijn collega's van de Europese Unie had bijgepraat over de acties tegen Afghanistan. Als er nieuw bewijs komt zullen de Amerikanen dat tonen aan hun bondgenoten in de NAVO en zal er opnieuw een consultatieronde volgen in de NAVO-raad, aldus Van Aartsen. Volgens Straw is er binnen de regeringen van de VS en het VK niemand die nu pleit voor een uitbreiding van de militaire acties naar andere landen.

Harry Potter aan de cola

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De schrijfster van de Harry Potter-boeken Joanne Rowling is hevig bekritiseerd door het contract dat ze is aangegaan met Coca-Cola. Volgens critici hebben het colamerk en de beroemde jonge tovenaar niets met elkaar te maken. Door het contract zouden kinderen hun held Harry Potter in verband brengen met het tandenbedervende drankje. Dit meldde de Britse krant Daily Mail donderdag. Het contract is afgesloten voor de Harry Potter-film die in november in de bioscopen komt. Het is de eerste verfilming van de vier boeken die tot nog toe zijn uitgekomen.

Een van de critici over het contract, Jo Tanner van het Britse tandartsenverbond, zei dat Harry Potter nu staat voor iets dat slecht is voor kinderen. Tim Lang, professor voedingsleer aan een Britse universiteit, kan zijn teleurstelling ook niet verbergen. ,,Dit is zo jammer. Het zendt echt verkeerde signalen uit.''

Voor het geld hoeft Rowling het contract trouwens niet af te sluiten. Ze is de best verdienende vrouw van Groot-BrittanniŽ. Volgens haar is het contract met de colagigant juist heel goed. ,,Met de campagne wordt tegelijkertijd het boeken lezen voor kinderen gepromoot. En dat vind ik een goede zaak.'' De boeken van Harry Potter reppen met geen woord over drankjes als coca-cola. De jonge tovenaars drinken vooral pompoensap en bij speciale gelegenheden boterbier.

RIAA blokkeert aanbieders muziek

robh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse muziekindustrie gooit een nieuw wapen in de strijd tegen het aanbieden van muziek via internet: software die de aanbieders ervan 'blokkeert'.

Volgens een bron bij de Recording Industry Association of America (RIAA) experimenteert de muziekbranche met software die zich voordoet als een uitwisselaar van bestanden, zo meldt ZDNet.

Als het programma een computer vindt waarop een bepaald nummer wordt aangeboden, probeert de software andere geÔnteresseerden te blokkeren. Dat gebeurt door het nummer telkens opnieuw op te vragen en vervolgens zo traag mogelijk te downloaden. Voor andere geÔnteresseerden zou er daardoor geen doorkomen meer aan zijn.

Door dergelijke technologie in te zetten hoopt de RIAA niet gereguleerde muziekuitwisseldiensten (zoals KaZaA of Gnutella) onaantrekkelijk te maken voor gebruikers.

Meeste slaapmiddelen verkocht in 't Gooi

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De meeste slapeloze nachten komen schijnbaar in het "Hollywood" van Nederland voor, want in het Gooi worden de meeste slaapmiddelen voorgeschreven. Daar is 4,8% van alle recepten die een apotheek levert een slaapmiddel. Het landelijk gemiddelde ligt op 3,7%.

Het Gooi is echt een uitschieter, aldus de Stichting
Farmaceutische Kengetallen (SFK). De andere regio's verschillen minder van elkaar. De openbare apotheken zullen dit jaar vijf miljoen keer een slaapmiddel verstrekken, zo verwacht de SFK. Dat is 3% meer dan verleden jaar. Gemiddeld wordt per keer voor 25 dagen slaapmiddelen meegegeven. De kosten bedragen 106 miljoen gulden op jaarbasis. Vrouwen slikken het meeste slaapmiddelen (70%).

Borst voor marihuana als medicijn

la.femme.nikita en panzerfaust hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Borst van Volksgezondheid vindt dat apothekers op recept marihuana als medicijn moeten kunnen leveren, zo is in welingelichte kring bevestigd. Het kabinet praat vrijdag over het voorstel van de bewindsvrouw. Mensen met multiple sclerose, kanker- en aidspatiŽnten kunnen baat hebben bij marihuana. Het verzacht de pijn. Maar wetenschappelijk is (nog) niet aangetoond dat het een heilzame werking heeft.

Apothekers mogen nu geen marihuana leveren aan patiŽnten. Mensen die het als medicijn willen gebruiken, zijn daarom aangewezen op coffeeshops.

Antraxbrief onderschept in Kenia

VLEDDERTJE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een aan een privť-adres gerichte brief in Kenia is de antraxbacterie aangetroffen. Dat heeft de Keniaanse minister van volksgezondheid donderdag bekendgemaakt.

De brief was volgens de minister gericht aan een Keniaanse zakenman in Nyeri, een plaats ongeveer 120 kilometer ten noorden van de hoofdstad Nairobi. De ontvanger en vier familieleden zijn mogelijk besmet.

Dit is de eerste keer dat een brief met de bacterie daadwerkelijk buiten de Verenigde Staten is gesignaleerd. Eerdere meldingen waren altijd loos alarm.

Twee andere onderschepte brieven worden nog onderzocht. Een daarvan was gericht aan een kantoor van de Verenigde Naties in Nairobi.

Wonen in Anthrax Street

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Je zal er maar wonen in Anthrax Street in Fayetteville, North Carolina, sinds die straat is ontdekt door Amerikaanse media, voelen de inwoners (slechts 7 families) zich wat ongemakkelijk. Hun straat is genoemd naar de hardrockband Anthrax, maar sinds het uitbreken van miltvuur (Anthrax) in de VS, wordt deze naam meer met de ziekte verbonden.

De internetdienst Fayetteville Online laat donderdag Mike Tate aan het woord. Deze stadsbeambte bedacht de naam in 1996. "Het was gewoon een naam, uniek en anders. De meeste goede straatnamen zijn al vergeven en dan is het moeilijk een leuke andere te vinden."

De inwoners van de straat willen nu een andere naam. Tate zegt dat hij momenteel twintig goedgekeurde andere namen in de aanbieding heeft, waaronder Sepultura, Threshing Floor, Nascar, Rattle Trap en Wahoo. Het is nog niet bekend waarop de keuze zal vallen.

Man opgepakt voor 'miltvuur brief geintje'

Een 35-jarige man is door de Rotterdamse politie opgepakt omdat hij "voor de grap" een brief met wit poeder en een instructie over het omgaan met miltvuur had verstuurd. Volgens de politie kan de grappenmaker bedreiging met de dood ten laste worden gelegd.

Gisteren liet het kabinet al weten dat het korte metten wil maken met "malloten en grappenmakers" die onrust zaaien door per brief allerhande poeders te versturen. Het Openbaar Ministerie zal er prioriteit aan geven de daders op te sporen en te vervolgen. "Op dit moment kunnen we dergelijke grappen absoluut niet tolereren", aldus minister Korthals van Justitie woensdag.

De 35- jarige Rotterdammer lijkt het eerste ''slachtoffer'' te worden van de non-tolerantie over deze sick-jokes.

Onrust over 'moslim-uitlatingen' Lega Nord

De Italiaanse regering zit in haar maag met uitspraken die zijn gedaan door twee vooraanstaande leden van de Italiaanse regeringspartij Lega Nord. De twee politici hebben in ItaliŽ voor opschudding gezorgd met een voorstel om de grenzen voor nieuwe moslimmigranten te sluiten en de moskeeŽn en Islamitische cultuurcentra in het land te sluiten.

Francesco Speroni, lid van het Europees Parlement, wil dat het Italiaanse grondgebied, bij wijze van anti-terreurmaatregel, afgesloten moet worden voor moslims: "We bevinden ons in een staat van oorlog, dus ik zie niet in waarom we ze zouden binnenlaten".

De vice-voorzitter van de Italiaanse senaat, Roberto Calderoli, wil dat alle Islamitische centra en moskeeŽn sluiten "indien bewezen kan worden dat die gebouwen bezocht worden door mannen die banden hebben met terroristische organisaties". Calderoli vindt niet dat zo'n maatregel geÔnterpreteerd hoeft te worden als een aanval op de islam, hij ziet het meer als het oppakken van fanatici, net als bij het voetbal: "Hooligans beletten om schade te berokkenen betekent toch ook geen aanval op het voetbal".

De uitspraken van Speroni als Calderoli oogstten forse kritiek, zowel vanuit de oppositie als binnen de centrum-rechtse coalitie van premier Silvio Berlusconi. Beide politici zijn toonaangevende figuren in de Lega Nord, de extreem-rechtse beweging van Umberto Bossi die in het verleden meermaals beschuldigd werd van xenofobie.
Berlusconi nam de Lega Nord op in de regeringscoalitie nadat de partij een enorme verkiezingswinst boekte.

Naar school gaan op halve kracht

gmsandman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op school hoef je niet optimaal je hersenen te gebruiken, dat is nu wel gebleken. Een 14-jarige meisje uit de VS mist namelijk na een zware operatie de helft van haar hersenen en gaat gewoon naar de middelbare school. Het kind leed aan de zeldzame ziekte Rasmussens encephalitis, een soort hersenontsteking die de normale functie van de cellen en het weefsel aantast. Na de operatie zijn haar linkerarm en -been gedeeltelijk verlamd en het linkeroog werkt niet meer volledig. Als ze haar hoofd de verkeerde kant op houdt, voelt ze vloeistof van de ene naar de andere kant lopen.

Bij Christina begon de ziekte met een trilling in haar linkervoet tijdens een vakantie aan de kust van New Jersey. Dr John Freeman, ťťn van haar artsen, noemt de ziekte een soort pacman omdat het de helft van haar grote hersenen wegvreet. Jongere kinderen functioneren over het algemeen beter met de ziekte omdat hun hersenencellen nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Ondanks deze ziekte is ze goed bij haar verstand en functioneert haar geheugen goed. Ze gaat gewoon elke dag naar school.

Jongeren voelen zich onveilig

Ruim 40 procent van de Nederlandse jongeren voelen zich regelmatig onveilig, ze geven aan zich regelmatig bedreigd of onveilig te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek onder jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 30 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau De Vos en Jansen, dat in opdracht van de Jaarbeurs in Utrecht werd verricht. Wanneer alleen de resultaten voor meisjes/vrouwen er uit gelicht worden komt het percentage zelfs op 52 procent.

Jongeren voelen zich vooral onveilig op straat (30%) en in het openbaar vervoer (20%). Uit het onderzoek blijkt verder dat vier op de tien jongeren de afgelopen twaalf maanden te maken kregen met criminaliteit. Het gaat dan vooral om diefstal en dreiging met lichamelijk geweld. Amsterdam en Rotterdam worden gezien als de onveiligste steden (respectievelijk 44% en 25%).

Bijna eenderde van de jongeren denkt dat de onveiligheid in Nederland zal toenemen. Een ruime meerderheid (80%) is voorstander van cameratoezicht. Andere maatregelen die volgens de jongeren de veiligheid verhogen, zijn meer politie op straat, strengere straffen en betere verlichting.

Moeder die misbruik toelaat ook strafbaar

Een moeder die onvoldoende voorzorgsmaatregelen neemt om haar kind te beschermen tegen incest veroorzaakt meer leed dan de misbruiker zelf. De moeder moet van de rechter meer schadevergoeding betalen dan de stiefvader omdat zij nalatig is geweest in haar ouderlijke zorgplicht. Tot die opmerkelijke conclusie komt de rechtbank van Middelburg in de zaak van een vrouw die jarenlang werd misbruikt door haar stiefvader, terwijl haar moeder ervan wist.

In Nederland is het de eerste keer dat een moeder is veroordeeld tot het betalen van smartengeld aan haar eigen kind, zegt M. Decoz, de advocaat van het slachtoffer. Decoz, gespecialiseerd in zedenzaken, verwacht dat de uitspraak, die dateert van november vorig jaar, een precedentwerking zal hebben.

Jurist K. LŁnnemann van het Verwey-Jonker Instituut noemt het 'zorgelijk' dat de moeder volgens de rechtbank een groter aandeel heeft gehad in de schade. De bron van het kwaad, zegt ze, ligt immers bij de stiefvader. LŁnnemann vraagt zich af of je van een moeder mag eisen dat ze bij haar partner weggaat als dat de enige manier is om het misbruik te stoppen. Advocaat Decoz vindt dat de moeder onomwonden voor haar kind had moeten kiezen: 'Ze had ook kunnen gaan latten met haar partner.' Dat haar moeder die keuze niet heeft gemaakt, zegt ze, veroorzaakt bij de dochter de meeste pijn.

Taliban neemt VN voedselhulp in beslag

Twee VN opslagplaatsen vol met tarwe in Kabul en Kandahar zijn door Talibansoldaten gisteren in beslag genomen.

Volgens de VN gaat het om meer dan de helft van de totale voedselvoorraad van het Wereldvoedselprogramma in Afghanistan. Bijna twee miljoen Afghanen zijn afhankelijk van de VN-voedselhulp voor hun overleving. Ook zijn er berichten dat een deel van de voedsel dat de VS boven Afghanistan dropt voor de hongerlijdende bevolking, door handelaren wordt doorverkocht.

Enkele hulporganisaties riepen woensdag op tot een gevechtspauze, zodat de hulp aan de Afghanen kan worden hervat. In ons land verkondigde GroenLinks ook die mening. Volgens het kabinet is dat "niet aan de orde". De Verenigde Staten lieten gisteren ook al weten dat van een bombardementspauze geen sprake kan zijn.

Aanvallen op Afghanistan gaan volop door

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben woensdagnacht opnieuw aanvallen uitgevoerd op doelen in Afghanistan. Zowel in Kabul als in Kandahar werden explosies gemeld.

Volgens de Amerikaanse president George Bush is er inmiddels zoveel schade aangericht aan militaire doelen van de Taliban dat de weg langzamerhand wordt vrijgemaakt voor inzet van bevriende troepen. Hij maakte niet duidelijk om welke troepen het dan zou gaan. De Verenigde Staten houden op het vliegdekschip Kitty Hawk in de Indische Oceaan volgens een Pentagon-functionaris elite-eenheden "gereed voor interventie in Afghanistan". De Britse premier Blair zei eerder dat de Amerikanen en Britten bezig zijn met de voorbereiding voor een vervolg van de luchtaanvallen.

Vanuit Canada zijn inmiddels drie schepen onderweg naar de Perzische Golf. Canada heeft onder meer een troepenmacht van 2000 man aan de Verenigde Staten toegezegd voor de strijd tegen terrorisme.

Israel zet Palestijnen onder druk

IsraŽl eist de onmiddellijke uitlevering van de moordenaars van de IsraŽlische minister Rehavam Zeevi. Als de Palestijnen daar geen gehoor aan geven zal IsraŽl de Palestijnse overheid beschouwen als een terreur steunend regime.

De moordaanslag op de 75-jarige ultra-nationalistische Zeevi is opgeŽist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. IsraŽl houdt de Palestijnse leider Arafat verantwoordelijk voor de aanslag. Het land heeft alle politieke contacten met de Palestijnen opgeschort. Verder mag Arafat niet meer gebruik maken van het vliegveld op de Gazastrook en worden de blokkades van de Palestijnse gebieden voorlopig niet versoepeld.

Arafat heeft de onmiddellijke arrestatie van de daders gelast. Inmiddels zouden verscheidene leiders van het Volksfront zijn opgepakt. Het Volksfront heeft ook de verantwoordelijkheid opgeŽist voor een Palestijnse zelfmoordaanslag woensdagavond bij een controlepost aan de noordgrens met de Gazastrook. De dader kwam om het leven; twee IsraŽlische militairen raakten gewond.

Update
Deze morgen zijn IsraŽlische troepen de Palestijnse steden Ramallah en Jenin binnengetrokken. In Jenin zijn IsraŽlische tanks ongeveer 4 kilometer opgerukt in gebied onder Palestijns bestuur. Zij stopten aan de rand van de bebouwde kom. Volgens getuigen zou er niet zijn geschoten.

IsraŽl is Jenin al zeker twee keer binnengedrongen sinds de tweede intifada meer dan een jaar geleden begon. Volgens de joodse staat is Jenin een wespennest van militante Palestijnen.

TV hťt medium voor reclame

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als er iets geschikt zou zijn voor reclame dan is het wel de TV, aldus een onderzoek dat is uitgevoerd door het Amsterdamse bureau NetPanel. Reclame via radio, tijdschriften, e-mail en banners scoren met elk 10% duidelijk lager.

Uit dit onderzoek bleek dat maar liefst 40% televisie het meest geschikt vindt voor reclame-uitingen. Dit omdat televisie een groot publiek kan bereiken en door de combinatie van geluid en beeld de werkelijkheid dicht nadert.

Pop-upvensters worden door de consument als irritant ervaren. Bijna driekwart van de consumenten vindt dat pop-ups er zijn om ze weg te klikken. Aan het onderzoek hebben ruim 400 consumenten meegedaan.

Hondenbordeel gat in de markt

Ricardo Brito, een dierenwinkelier in BraziliŽ, denkt een nieuw gat in de markt gevonden te hebben. In een achterkamertje van zijn dierenwinkel gaat hij een heus hondenbordeel beginnen. Het personeel van dit bordeel zal bestaan uit 5 teefjes met rode nagellak, die gesterilliseerd zijn. Over de werktijden is ook nagedacht en het blijkt dat Ricardo Brito geen slavendrijver is: twee keer per jaar gedurende 2 weken is het dierenbordeel geopend en de teefjes krijgen maximaal 3 klanten per dag.

De dierenpooier denkt dat zijn service een kalmerend effect zal hebben op wilde en onrustige reuen.

Helm op? Premie!!

Wie goed gedrag wil inburgeren moet dit gedrag natuurlijk belonen, aldus een aantal beleidsmakers in het Italiaanse plaatsje Sarno. Zij hebben vorig jaar de helmplicht ingevoerd voor scooterrijders en in plaats van de overtreders te beboeten, gaat de lokale politie de helmdragers juist belonen. Wie wordt betrapt op het dragen van een helm loopt het risico op een beloning van 225 gulden.

Vertragingen in Amsterdam

Het openbaar vervoer en de scheepvaart had gisteren zijn dag niet. Als eerste was er een botsing bij station Sloterdijk die leidde tot flinke vertragingen in de avondspits. Omdat de treindienstleiders de treinen richting de hoofstad geen plaats meer konden geven, besloten zij zelfs om 20.00 uur om het treinverkeer stil te leggen om zo weer overzicht te kunnen krijgen.

Daarnaast was er nog een dronken binnenschipper die voor flink wat onrust heeft gezorgd in Amsterdam. De schipper ramde met zijn boot de hoogwaterdeur van de Kortjewantsbrug die daardoor ontzet raakte. Het herstel van deze deur zal nog enige tijd in beslag nemen.

Komieken in het nauw in G-B

Het voorstel van de Britse regering om het aanzetten tot religieuze haat strafbaar stellen, wekt bij Rowan Atkinson zorgen. Als reactie hierop heeft hij een ingezonden brief gezonden aan de krant The Times.

"Aangezien ik een substantieel deel van mijn carriŤre besteed heb aan het parodiŽren van religieuze figuren uit mijn eigen christelijke achtergrond, zie ik met verbijstering dat het in feite illegaal zou kunnen worden om een religie belachelijk te maken of religieuze figuren te hekelen", schrijft Atkinson.

Minister van binnenlandse zaken David Blunkett antwoord hierop met: "Het wetsvoorstel van de regering is bedoeld om te voorkomen dat racisten, fanatici en heethoofden gebruik maken van de huidige crisis in de wereld om haat te zaaien". Maar volgens Atkinson is de wet te breed geformuleerd en zou deze een film als de bijbelse satire 'Life of Brian' van Monty Python verdacht maken.

Blunkett antwoord op deze stelling van Atkinson dat niet het geven van "terecht commentaar" maar het aanzetten tot haat wordt ingeperkt.

Koninklijke liefdesbrieven onderzocht

Dat van koninklijke bloede zijn niet alleen maar lusten, maar zeker een hoeveelheid lasten met zich meebrengt, blijkt het feit dat Prinses Juliana de liefdesbrieven van haar dochters heeft laten onderzoeken door een grafoloog. De vermaarde grafoloog David van Lennep moest deze brieven beoordelen zodat prinses (toen nog koningin) Juliana wist met wat voor mannen haar dochters omgingen en of deze wel geschikt waren. Aldus de vroegere secretaresse van Van Lennep in het nog te verschijnen boek 'Driekwarteeuw psychotechniek in Nederland: de magie van het testen'.

Brusselse taxicheques zijn een succes

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De actie om wat oudere Brusselse chauffeurs uit de auto te krijgen lijkt een succes te gaan worden. De chauffeurs leveren hun nummerplaat in en krijgen daarvoor 20.000 Belgische franks in taxicheques. "De taxicheques werden al toegekend aan 100 aanvragers. Daarmee is het beoogde aantal bereikt", zo zegt Brussels staatssecretaris Willem Draps.

Volgens Willem Draps is het niet de bedoeling de ouderen aan te sporen voortijdig hun auto van de hand te doen. De auto blijft voor veel ouderen namelijk belangrijk voor hun vrijheid en mobiliteit. "De actie ging grotendeels om een algehele promotiecampagne voor Brusselse taxi's in combinatie met het openbaar vervoer", aldus Draps.

Maastricht gaat plaspalen plaatsen

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gemeentebestuur van Maastricht is van plan om op drukke plaatsen in de binnenstad op afstand bedienbare en zelfreinigende plaspalen te plaatsen, de Maastrichtse horeca reageert uiterst positief hierop. "Een uitstekend idee, dat eerlijk gezegd door ons zelf met de nodige aandrang is geopperd. Plasvandalisme is in Maastricht met zijn talrijke kroegen en smalle straatjes een groot probleem, dat op deze manier snel en effectief kan worden opgelost", zegt regiovoorzitter Jan Hoen van Koninklijke Horeca Nederland, de overkoepelende belangenorganisatie van de horeca.

In eerste instantie zal het gaan om een proef met een looptijd van een jaar, waarvoor de gemeente 110.000 gulden op tafel legt. Deze proef is een onderdeel uit het actieprogramma van de gemeente met de naam:'Maastricht Schoon'.

Om van de binnenstad niet een grote plaspaal te maken en uit veiligheidsoverwegingen heeft het college van B en W besloten tot de aanschaf van verzinkbare plaspalen, ook wel bekend als 'uri-liften'. Voordeel daarvan is dat ze op elk moment ondergronds kunnen worden opgeborgen. "De palen zijn bovendien op afstand bedienbaar en zelfreinigend. Ze kunnen door drie mensen tegelijk worden gebruikt", weet gemeentewoordvoerder Nico Prick te melden.

Als het aan Jan Hoen ligt, waren de plaspalen er al: "We zijn daar een tijdje geleden persoonlijk gaan kijken. Onze conclusie luidde vrijwel meteen dat we die palen in Maastricht ook moeten plaatsen. We hebben trouwens al een paar mobiele exemplaren op proef gehad tijdens carnaval en de profwielerronde. Dat werkte uitstekend. Het is nu eenmaal een gegeven dat de toiletcapaciteit van de cafťs in Maastricht onvoldoende is voor mensenmassaís."

Band Anthrax verandert naam

Afgelopen zaterdag berichtte fok, dat de band Anthrax twijfelde over haar naam, aangezien Amerika nu bestookt wordt met het gelijknamige virus. Tot op gisteren wist de band te vertellen niet uit te wijken voor terrorisme, maar wel zat te twijfelen om met deze naam verder te gaan.

Gisteren hakten ze de knoop door en doopte hun bandnaam om naar:
"Basket Full Of Puppies"

Bandlid Scott Ian: "Sinds de aanslagen op 11 september staat onze naam voor angst, paranoia en dood. Plotseling is onze naam niet meer zo cool. Om te worden geassocieerd met dit soort dingen is een vreemde en benauwende situatie. We willen de naam niet veranderen omdat hij storend is, maar omdat we hopen dat er geen andere negatieve dingen gebeuren. We hopen en bidden dat dit probleem rustig verdwijnt en we allemaal samen oud en dik mogen worden."

'Der Lothar' niet bestraft

Lothar Matthšus wordt niet bestraft voor zijn discriminerende uitlating aan het adres van de Hondurese voetballer Maynor Suazo.

Nadat deze speler van Salzburg in de competitiewedstrijd tegen Rapid Wien een harde overtreding had gemaakt zou Matthšus hem hebben toegeschreeuwd: ,,Zwart varken, je vermoordt mijn speler.''

De tuchtcommissie van de Oostenrijkse voetbalbond seponeerde de zaak woensdag omdat de scheidsrechter het gescheld van Matthšus niet op het wedstrijdformulier had vermeld. Bovendien is er door zowel de speler als de mensen die het wel hadden gehoord, geen officiŽle klacht ingediend.

Matthšus kreeg overigens wel een boete van 4500 gulden omdat hij tijdens de onrustige wedstrijd een opdracht van de scheidsrechter negeerde. Rapid Wien moet 60.000 gulden betalen omdat de Weense supporters een opengeklapt mes het strafschopgebied ingooiden.

Maradona geopereerd aan knie

In de aanloop naar zijn erewedstrijd heeft Diego Maradona woensdag in Colombia een operatie aan zijn linkerknie ondergaan. De 40-jarige oud-voetballer had last van zijn kraakbeen.

De chirurg zei dat de operatie geslaagd is.
Maradona bereidt zich voor op zijn erewedstrijd op 10 november. Hij is al terug op zijn ideale gewicht van 84 kilo. In de komende vijf weken wordt de conditie van zijn hart getest. De wedstrijd zal gespeeld worden in stadion Bonbonera van Boca Juniors, de oude club van de Argentijn.

Aan de carriŽre van Maradona kwam in 1997 een einde toen hij positief reageerde bij een dopingcontrole. Begin vorig jaar raakte hij door zijn verslaving aan cocaÔne in levensgevaar.
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.