Onrust over 'moslim-uitlatingen' Lega Nord

De Italiaanse regering zit in haar maag met uitspraken die zijn gedaan door twee vooraanstaande leden van de Italiaanse regeringspartij Lega Nord. De twee politici hebben in ItaliŽ voor opschudding gezorgd met een voorstel om de grenzen voor nieuwe moslimmigranten te sluiten en de moskeeŽn en Islamitische cultuurcentra in het land te sluiten.

Francesco Speroni, lid van het Europees Parlement, wil dat het Italiaanse grondgebied, bij wijze van anti-terreurmaatregel, afgesloten moet worden voor moslims: "We bevinden ons in een staat van oorlog, dus ik zie niet in waarom we ze zouden binnenlaten".

De vice-voorzitter van de Italiaanse senaat, Roberto Calderoli, wil dat alle Islamitische centra en moskeeŽn sluiten "indien bewezen kan worden dat die gebouwen bezocht worden door mannen die banden hebben met terroristische organisaties". Calderoli vindt niet dat zo'n maatregel geÔnterpreteerd hoeft te worden als een aanval op de islam, hij ziet het meer als het oppakken van fanatici, net als bij het voetbal: "Hooligans beletten om schade te berokkenen betekent toch ook geen aanval op het voetbal".

De uitspraken van Speroni als Calderoli oogstten forse kritiek, zowel vanuit de oppositie als binnen de centrum-rechtse coalitie van premier Silvio Berlusconi. Beide politici zijn toonaangevende figuren in de Lega Nord, de extreem-rechtse beweging van Umberto Bossi die in het verleden meermaals beschuldigd werd van xenofobie.
Berlusconi nam de Lega Nord op in de regeringscoalitie nadat de partij een enorme verkiezingswinst boekte.