Meer piraterij dan ooit in 2000

Piraten hebben vorig jaar 469 overvallen uitgevoerd, meer dan ooit tevoren, en daarbij 72 mensen vermoord. Eenderde van de overvallen werd gepleegd in Indonesische wateren. Dat staat in het jaarrapport van het Internationaal Maritiem Bureau, dat woensdag verscheen.

Volgens het bureau zullen de overvallen in Indonesische wateren niet afnemen, als de regering geen maatregelen neemt om de piraterij tegen te gaan. Ook in Bangladesh, India, Ecuador, de Straat van Malakka en de Rode Zee neemt de piraterij toe. In de Straat van Malakka, tussen Maleisie en Sumatra, werden vorig jaar 75 schepen overvallen, tegen twee in 1999, zo staat in het rapport. In het zuidelijk deel van de Rode Zee, waar voorheen geen piraterij voorkwam, werden dertien pogingen gedaan een schip te overvallen. Een van de gewelddadigste overvallen werd gepleegd voor de kust van Bangladesh, waar piraten negen bemanningsleden van een schip vermoordden.

Het probleem van de piraterij zal in mei worden besproken bij de Verenigde Naties en de Japanse kustwacht heeft al gezegd het voortouw te willen nemen in een internationale campagne tegen piraterij. Om rederijen en de zeevaartautoriteiten te waarschuwen maakt het in Londen gevestigde Internationaal Maritiem Bureau sinds enige tijd op internet melding van overvallen door piraten.