Staatsgevaarlijke imam uitgezet door BVD

De Utrechtse imam Ahmed Ali Hadi vervulde tot oktober vorig jaar een leidinggevende positie binnen de Libische Inlichtingendienst. Hij is toen in stilte op advies van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) als staatsgevaarlijk uitgewezen. Dat zegt de inlichtingendienst.

Zijn in Utrecht achtergebleven echtgenote en de zes kinderen noemen de uitzetting volkomen onterecht. Ook mensen die de imam, het hoofd van de Omar al Faroek moskee in de wijk Overvecht, goed kenden reageren vol ongeloof. Het weekblad Vrij Nederland onthulde deze week de achtergrond van zijn vertrek.

Hadi stond sinds 1991 aan het hoofd van de moskee, maar volgens de BVD was dat slechts een dekmantel. Feitelijk zou hij inlichtingenofficier zijn. De moskee waar hij werkte is in handen van de Libische organisatie World Islamitic Call Society (WICS). Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst is dat een onderdeel van de Libische geheime dienst.

Na het negatief advies van de BVD kreeg Hadi in september drie weken de tijd om te vertrekken. Op 15 oktober is hij op het vliegtuig naar Tripoli in Libië gestapt. Juist in die periode speelde hij een rol in de ondersteuning van de familie Habchi wier dochter Yasmina door een buurjongen om het leven was gebracht. De in Nederland achtergebleven gezinsleden van Ahmed El Hadi kunnen nog maar nauwelijks geloven dat hun man en vader uit Nederland is verbannen. Volgens de familie maakt Ahmed Ali Hadi het goed. Hij verblijft in hun tweede huis in Libië. De familie heeft nog dagelijks contact met hem.