Statiegeld op drankblikjes in Duitsland

Duitsland voert begin 2002 statiegeld in voor drankblikjes en niet hervulbare glazen en plastic flessen om het milieu te sparen. Alleen flessen voor wijn en sterke drank worden uitgezonderd.

Minister van Milieu Jürgen Trittin van de Groenen bereikte woensdag na langdurig touwtrekken een akkoord over het plan met zijn partijloze collega Werner Müller van Economische Zaken. Het statiegeld bedraagt 0,25 euro per drankverpakking. Voor flessen van 1,5 liter of meer wordt het 0,50 euro.

Trittin had het statiegeld al dit jaar willen invoeren, maar hij kreeg te maken met fel verzet van de detailhandel. Woordvoerder Hubertus Pellengahr van de brancheorganisatie HDE verweet minister Müller woensdag gebrek aan ruggengraat. "Het lijkt erop dat de minister is omgevallen."

Volgens de HDE zal alleen al het installeren van automaten voor het terugnemen van drankverpakkingen het bedrijfsleven 3 à 4 miljard mark kosten. Volgens minister Müller is het ongeveer 2 miljard mark (f 2,25 miljard). Dat komt neer op 265 miljoen mark per jaar. Elke verpakking zou daarmee 2 pfennig (ruim 2 cent) duurder worden. Müller noemde de extra kosten 'economisch te dragen'.