FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 december 2000

Rusland heet kernafval welkom

Strolie75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rusland heeft gisteren een belangrijke stap genomen in zijn voornemen de grootste importeur van kernafval ter wereld te worden. De Doema keurde een wetsvoorstel goed om op grote schaal kernafval te importeren. De regering verwacht de komende tien jaar met de opslag van 20.000 ton nucleair afval ruim twintig miljard dollar te verdienen. Een deel daarvan gaat naar nieuwe opslagcapaciteiten, maar minister van Atoomenergie Jevgeni Adamov zegt dat de winsten deels worden ingezet voor het schoonmaken van allerlei milieuvervuiling.

"We krijgen nu de fondsen om dat zelf te doen, en hoeven bij het IMF niet langer op onze knieën te bedelen om geld." Hij schat dat de opslag de komende veertig jaar 10,5 miljard dollar kost. In de Doema kreeg zijn voorstel 320 stemmen. Slechts 30 afgevaardigden stemden tegen. De kans dat het voorstel in het verdere wetgevingstraject sneuvelt, lijkt klein. In de toekomst kunnen naast oud-Oostbloklanden ook veertien Europese en Aziatische landen hun kernafval kwijt in de Majak-opwerkingsfabriek bij Tsjeljabinsk in de Oeral. Majak wordt nu al de meest radioactief vervuilde plaats op aarde genoemd. Een explosie in een nucleaire opslagplaats besmette in 1957 een gebied van 23.000 vierkante kilometer. Jarenlange lekkage en het dumpen van kernafval in rivieren zorgde voor verdere vervuiling.

Zo die Russen hebben binnenkort geen lampen meer nodig, ze geven vanzelf licht in het donker

TCA moet taxitelefoons verwijderen

Taxicentrale Amsterdam (TCA) moet voor 20 januari het gebruik van telefoonpalen op vijf standplaatsen beëindigen. Dat heeft de president van de rechtbank bepaald in een kort geding dat de gemeente tegen de centrale had aangespannen.

Als TCA dit niet doet, mag de gemeente de telefoonpalen na 20 januari verwijderen. Het gaat om palen op de drukbezochte plaatsen Centraal Station, Leidseplein, Rembrandtplein, Nieuwmarkt en Kattengat. De telefoonpaal op de Dam was al weg, in verband met de herprofilering van de Dam.

Bommelding Barend & Van Dorp

Het televisieprogramma Barend & Van Dorp is donderdagavond twintig minuten later begonnen in verband met twee bommeldingen. Kort voor de uitzending kreeg het tv-duo een telefonische melding binnen. De programmaleiding besloot hierop de studio te ontruimen en te laten onderzoeken door de politie. Nadat agenten het gebouw drie kwartier lang onderzocht hadden, gaven ze de studio weer vrij. Het bleek loos alarm. Wie de bommelder was, is nog onbekend.

De presentatoren wilden na de uitzending niet uitgebreid ingaan op het incident. "De politie heeft ons gevraagd om even geen commentaar te geven. Dat is eigenlijk te gek voor woorden, maar wie ben ik om tegen de politie te zeggen: 'Je kan mijn rug op'. Gezien de situatie van de laatste paar dagen, lijkt het me verstandig dat ik me aan het advies van de politie houd", zei Van Dorp voor het Radio 1-Journaal.

Dinsdagavond werd het televisieduo lastig gevallen door tien leden van de Amsterdamse Hell's Angels, die de RTL-studio waren binnengedrongen. Zij dwongen Frits Barend en Henk van Dorp om publiekelijk hun excuses aan te bieden. Het duo had de motorclub in een eerdere uitzending een criminele organisatie genoemd. Barend en Van Dorp stemden in en namen woensdagavond hun woorden terug.

De tien Hell's Angels vielen vlak voor de uitzending de kleedkamer van Barend en Van Dorp binnen. Daarbij werden "rake klappen" uitgedeeld. Vooral de twee presentatoren waren hier het slachtoffer van. De politie en de beveiliging werden meteen gealarmeerd. Maar toen deze arriveerden, waren de mannen inmiddels vertrokken.

De komende dagen beslissen Barend en Van Dorp of ze aangifte doen bij de politie. Justitie heeft het besluit niet afgewacht en is inmiddels een gerechtelijk onderzoek gestart.

Drinkende piloten ontslagen

British Airways heeft twee piloten ontslagen die door een filmploeg van Channel 4 waren betrapt op het drinken van alcohol, kort voordat zij een vlucht moesten maken.

Het tweetal maakte deel uit van een groep van negentien piloten en stewardessen die door de tv-makers werden gefilmd. Een derde piloot heeft zelf ontslag genomen en twee anderen hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen, zei een woordvoerster. Twee piloten zijn vrijgesproken en vier moeten nog door de disciplinaire commissie van BA worden gehoord.

Personeelsleden die de vliegtuigen van British Airways bemannen mogen acht uur voor zij op het werk komen geen alcohol nuttigen en in de zestien uur daarvoor alleen met mate. Toen Channel 4 de documentaire in oktober uitzond beschuldigde de pilotenbond de omroep van achterbakse en lage journalistieke methoden, te omschrijven als uitlokking.

Eminem-verbod voor minderjarigen

Eminems tweede album 'The Marshall Mather LP' heeft in Nieuw Zeeland de zogenaamde R18-classificatie gekregen. Dit betekent dat de cd niet aan iemand van onder de achttien jaar verkocht mag worden. Word je toch gesnapt met je aankoop dan kan je drie maanden gevangenisstraf en een boete tot tienduizend dollar krijgen.

Het album van Eminem kreeg de R18-classificatie nadat verschillende mensen een klacht hadden ingediend. De klachten gingen vooral over Eminems huidige hitsingle 'Stan' waar hij over de moord op Kim (Eminems vrouw) rapt. Hoofd van de Nieuw Zeelandse censuur waarschuwt ouders ook voor de cd. "Geweld, vrouwenhaat en drugsgebruik. Noem maar op, het staat er allemaal op." Winkeliers die betrapt worden op de verkoop van het album aan minderjarigen kunnen een boete van 25 duizend dollar verwachten.

Playstations voor raketten

Irak heeft een groot aantal Sony Playstations besteld om de krachtige microprocessors te gebruiken voor militaire doelen. Dit heeft het Amerikaanse televisiestation NBC donderdag gemeld.

NBC, dat zich beroept op regeringskringen, zegt dat Bagdad 1400 van de speeltjes heeft aangeschaft. Het is niet bekend of de Playstations al zijn geleverd. De spelcomputers vallen niet onder de exportcontroles. Volgens deskundigen kunnen de ingebouwde microprocessoren ook worden gebruikt in raketten.

Sony spreekt het bericht van NBC tegen. Een woordvoerster zegt dat het bedrijf nooit Playstations aan Irak heeft verkocht. De speeltjes zijn alleen in Noord-Amerika en Europa te krijgen. Bovendien staat volgens haar niet vast dat de microprocessoren voor militaire doeleinden bruikbaar zijn.

Ouders verdacht van doodslag op kind

Nick27 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

ROTTERDAM - De politie van Rotterdam heeft woensdagavond een achtjarig meisje dood gevonden in haar ouderlijke woning aan de Wolfshagen. Zij heeft de ouders aangehouden op verdenking van doodslag.

De politie deed de vondst na melding van een arts. Donderdagmiddag is sectie verricht op het lichaam om de doodsoorzaak te kunnen vaststellen. De definitieve doodsoorzaak van het meisje is nog niet vastgesteld. Volgens de politie is op het lichaam van het slachtoffertje een groot aantal verwondingen aangetroffen.

De ouders, 31 en 36 jaar oud, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De kinderbescherming heeft drie andere kinderen uit het gezin elders ondergebracht.



Turken bezetten PvdA-hoofdkantoor


Strolie75 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

AMSTERDAM
Een groep Turkse betogers die zich solidair verklaart met de Turkse gevangenen, heeft het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam korte tijd bezet gehouden.De groep zegt met acties door te gaan zolang in Turkse gevangenissen de mensenrechten geschonden worden.

Deze week viel de politie in 20 Turkse gevangenissen binnen om een einde te maken aan protesten van gedetineerden. Bij die acties kwamen 21 mensen om. De gevangenen zijn tegen de herinrichting van gevangenissen met kleinere cellen. Het Turkse parlement heeft opnieuw een amnestiewet aangenomen, die voorziet in vrijlating van de meeste gevangenen.

Kane-zanger moet rust houden


Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zanger Dinand van de Haagse rockband Kane heeft van zijn dokter twee weken stemrust voorgeschreven gekregen. Daarom zijn de concerten van morgen en overmorgen afgelast. Voor deze optredens zullen vervangende data worden gezocht, die via deze site bekend zullen worden gemaakt.

Meer Kane nieuws: de band is in drie categorieën genomineerd voor de Edison Music Awards, die op 27 februari worden uitgereikt. Kane kan de prijzen winnen voor de categroieën nationaal, nieuwkomer en alternatief.
In de dertien Edison categorieën maken verder o.a. Krezip, Craig David, Ilse de Lange, U2, Madonna en Eminem kans. Vanaf 25 januari kan het publiek op de genomineerden stemmen via de Edison-site.

Ron Brandsteder de plomp in...


-=KinGuiN=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Ik ben in slaap gevallen", zo verklaart Ron Brandsteder het ongeluk gisternacht, waarbij hij met zijn Jaguar de Vecht inreed. "Door de enorme klap die de auto maakte toen ik op de bodem van de Vecht terechtkwam, ben ik wakker geworden. Ik weet eigenlijk nog niet hoe ik door dat piepkleine raampje uit de auto ben gekomen, maar zo heb ik mijn leven kunnen redden. Ik heb daarna gezwommen voor mijn leven."
Ron Brandsteder was na de jaarlijkse kerstborrel in Studio Aalsmeer nog met enkele tv-vrienden iets gaan eten. "Ik ontken niet dat ik iets gedronken heb. Voor het eten een glas champagne en daarna twee à drie glazen wijn. Maar te veel gedronken heb ik niet. Als dat zo was had ik, zoals ik dat wel meer doe, zeker een taxi genomen. Na het etentje reed ik naar mijn huis in Breukelen."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.