Moordzaak uit 1900 blijft onopgelost

Het is drie Tilburgse raadsmannen niet gelukt om de legendarische moord op fabrikantendochter Marietje Kessels in augustus 1900 op te lossen. De raadslieden bestudeerden ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van het elfjarige meisje de afgelopen maanden een aantal nieuwe strafdossiers van het gerechtshof in Den Bosch, in de hoop de zaak alsnog te kunnen oplossen.

De dossiers werden eind vorig jaar bij toeval ontdekt in het archief van een advocatenkantoor. Ze hebben betrekking op het hoger beroep in 1902 tegen August Mutsaers. Deze Tilburgse schilder gold als verdachte, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.

Marietje Kessels werd in augustus 1900 levenloos aangetroffen in een Tilburgse kerk. Ze bleek te zijn verkracht en vervolgens vermoord. Nooit is er een schuldige gevonden voor de gruweldaad. Wel werd een beschuldigende vinger gewezen naar pastoor George van Zinnicq Bergmann en de koster Johan van Isterdaal.

Toen de strafdossiers vorig kwamen bovendrijven besloot een raadslieden de zaak te 'heropenen'. In een toneelstuk, dat afgelopen weekeinde werd opgevoerd, stond August Mutsaers weer in het beklaagdenbankje. Maar opnieuw oordeelden de raadslieden dat er te weinig bewijs was. De enige conclusie die uit de heropening van de zaak kan worden getrokken is dat de pastoor het in ieder geval niet gedaan kan hebben.