Rijksrecherche onderzoekt spionage door agent

De Rijksrecherche begint een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke strafbare feiten die zijn gepleegd door de Marokkaanse agent Ré L. die is ontslagen omdat hij zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam vanmiddag gezegd.

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, waar de brigadier werkte, gaf deze week aan dat het strafontslag volgde op een disciplinair onderzoek. Ook zei hij dat het OM geen vervolging heeft ingesteld. De zaak kwam aan het rollen nadat de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip had gekregen dat de Marokkaanse agent politie-informatie zou doorspelen aan de geheime dienst van zijn vaderland.

De interesse van de Marokkaanse geheime dienst in Nederlandse politiedossiers zou voortkomen uit de aanslagen die moslim-fundamentalisten in mei 2003 pleegden in Casablanca. De dienst intensiveerde daarna de jacht op extremisten en hoopte waarschijnlijk ook in de Nederlandse politiedossiers namen van mogelijke Marokkaanse moslim-radicalen te vinden. Dat zei althans de oud-voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs, Saïd Bouddouft, eerder deze week in NOVA.