'Alarmerende opmars Taliban in Afghanistan'
In sommige delen zijn ze de facto de enige en onbedreigde autoriteit, met vergaande controle over zaken als infrastructuur, de lokale economie en de burgers. Dat is de conclusie van een naar eigen zeggen ''treurig rapport'' van de toonaangevende internationale denktank Senlis Council over Afghanistan. De organisatie, die het rapport vandaag presenteerde in Londen, stelt vast dat ondanks de aanwezigheid van een grote internationale Navo- en Amerikaanse troepenmacht - en ondanks grootschalige investeringen - het land weer in handen dreigt te vallen van de Taliban.
Het aantal buitenlandse militairen moet volgens Senlis zo snel mogelijk worden verdubbeld tot zeker 80.000, waarbij ook moslimlanden troepen moeten leveren, een zogeheten Navo-Plus-troepenmacht. Restrictieve mandaten, die onder meer gevechtshandelingen in Afghanistan verbieden, kunnen volgens Senlis niet langer en de militairen moeten een grotere rol krijgen in de bescherming van hulporganisaties en bij het verdelen van hulpgoederen.
Alle Navo-landen moeten in de ogen van Senlis verplicht troepen leveren. De organisatie noemt Nederland als een toonaangevend land dat - zoals de denktank uitrekende - momenteel 2,3 soldaat levert per miljard dollar aan bruto binnenlands product. Zo'n bijdrage na rato van economische activiteit zou een een mooie formule zijn voor andere naties, vindt Senlis.