Holleeder verdacht van moord op Endstra

Icoon MisdaadWillem Holleeder en zijn compagnon Dino S. worden door de Amsterdamse recherche verdacht van moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in 2004. Olivier Dutilh, chef van het bureau Zware Criminaliteit, bevestigde een bericht van de NOS hierover. Holleeder zou Endstra hebben laten liquideren nadat er door Endstra een poging gedaan zou zijn om Holleeder te laten vermoorden.

Endstra zou de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels opdracht gegeven hebben om Holleeder, die zo nu en dan op bezoek kwam, te vermoorden. Willem van Boxtel, de voormalig Hells Angels-voorman, weigerde dit en hield het achter voor de andere leden van de club. Om die reden werd hij later oneervol uit de club gezet.

Deze week werd er door de politie een man aangehouden die schakel geweest zou zijn tussen de opdrachtgevers en de uitvinders van de liquidatie. Op dit moment zitten er twee mensen vast op verdenking van de moord. Uit stukken blijkt dat het Openbaar Ministerie een zaak tegen Holleeder wil starten met betrekking tot de moord maar formeel wordt hij nog niet verdacht.

Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Holleeder, is niet blij met het naar buiten komen van de moordverdenking. "Maandag begint de zitting, het heeft iets van een geregisseerde actie. Ik ken die stukken niet, ze zitten niet in het dossier. Ik heb er al eerder om gevraagd, maar volgens de officier waren ze niet relevant. Het lijkt alsof er op twee borden wordt geschaakt", aldus Kuijpers. Holleeder zelf zegt dat de verdenking "volstrekte lariekoek" is. Ook zegt hij negen van de tien namen in het proces-verbaal niet te kennen.


Endstra met Holleeder nog gezellig op een bankje.