Boete voor Tilburgs raadslid wegens lekken

Icoon BinnenlandsDe politierechter in Breda heeft het Tilburgse raadslid Hans Smolders (46) vandaag veroordeeld wegens het lekken uit geheime stukken. De rechtbank legde een boete van 750 euro op. Tegen Smolders was 750 euro boete plus een week voorwaardelijke celstraf geëist.

De voormalig chauffeur van wijlen Pim Fortuyn heeft erkend dat hij heeft geciteerd uit een vertrouwelijk overleg over de mogelijke sluiting van een Tilburgse discotheek naar aanleiding van geruchten over drugsgebruik, drugshandel en geweld. De gedreven en emotionele fractievoorzitter van de Lijst Smolders deed tijdens de rechtszaak een beroep op gewetensnood, omdat hij 'de onrechtvaardige hetze' tegen de discotheekeigenaar wilde stoppen.

Het beroep op noodtoestand wees de rechter af. Smolders had zijn punt kunnen maken zonder te citeren uit geheime informatie. Een gekozen raadslid moet zich volgens de rechtbank bovendien houden aan de regels die in een democratie zijn afgesproken.

De gemeente Tilburg deed aangifte tegen Smolders wegens lekken. Omdat hij daarna doorging met het publiceren van informatie op zijn internetsite werd er ingegrepen. Smolders werd thuis aangehouden en enkele uren vastgehouden en verhoord op het politiebureau. Op het verweer dat het optreden van de politie overdreven was, ging de rechter niet in.

De rechter noemde het wel bijzonder kwalijk dat Smolders zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden na een eerdere waarschuwing en omdat hij dat uit eigen publicitaire belangen deed. Hij legde echter geen voorwaardelijke celstraf op omdat de verdachte als raadslid in het nieuws moet kunnen blijven treden zonder de dreiging van een sanctie.