26 clubs al zeker van groepsfase Champions League

De meeste competities zijn afgelopen. En daarmee is het Champions League-veld voor het volgende seizoen zo goed als bekend. De Champions League kent een iets andere opzet. Vroeger waren er 22 ploegen al zeker van de groepsfase, nu zijn dat er 26. 

De UEFA boog voor de grote competities uit Spanje, Duitsland, Engeland en Italië en gaf de grote vier voetballanden een vierde ticket voor de groepsfase van het miljoenenbal, ten koste van de kampioenen van de kleinere landen. Voorheen moest de nummer vier van de grote landen nog playoffs spelen om het hoofdtoernooi te halen. Frankrijk levert drie ploegen en Rusland twee. Spartak Moskou kan via de play-offs het derde Russische ticket pakken.

Alle andere landen kunnen maximaal twee clubs afleveren aan de groepsfase van de Champions League. Portugal, Oekraïne, België, Turkije en Tsjechië mogen in hun kampioen inschrijven. De Nederlandse Eredivisie is dat recht kwijtgeraakt door de zwakke Europese prestaties van de laatste jaren, waardoor PSV en Ajax zich via de play-offs moeten zien te kwalificeren.

Van de zes plaatsen in de playoffs zijn er vier voor de kampioenen uit de overige landen en twee voor de niet-kampioenen uit de subtop van de Europese voetbalcompetities. De kampioenen uit de kleinste voetballanden spelen eind juni al hun eerste voorronde en moeten vijf rondes overleven om door te komen. PSV hoeft slechts één ronde in de kwalificatie. Bovendien is PSV geplaatst bij de loting en zullen andere kampioenen als kunnen ploegen als APOEL Nicosia, Legia Warschau, NK Maribor of Young Boys treffen. PSV zal op basis van hun status sowieso Red Bull Salzburg, Celtic en Ludogorets ontlopen. Het toernooi begint voor PSV op 21 of 22 augustus. 

Voor Ajax wacht de League-route en drie voorronden. Het eerste duel wordt op 24 of 25 juli afgewerkt en waarvoor op 19 juni wordt geloot. De hoofdstedelingen beginnen hun Europese campagne tegen PAOK Saloniki of Sturm Graz. Als Ajax wint, dan wacht in de volgende ronde mogelijk tegen Fenerbahçe, Spartak Moskou of Standard Luik. Daarna wacht nog een beslissende wedstrijd waar, mits deze ploegen de derde voorronde winnen, Benica en FC Basel geplaatst zullen zijn. 

Wint Ajax de tweede voorronde, dan is het tot de kerst sowieso zeker van Europees voetbal, al dan niet in de Europa League. Gaat Ajax al meteen onderuit tegen PAOK of Sturm Graz, dan wacht een herkansing in de derde voorronde van de Europa League.

Deelnemers Champions League 2018/2019

Spanje: Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia
Duitsland: Bayern München, Schalke 04, 1899 Hoffenheim, Borussia Dortmund
Engeland: Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Liverpool
Italië: Juventus, Napoli, AS Roma, Internazionale
Frankrijk: Paris Saint-Germain, AS Monaco, Olympique Lyon
Rusland: Lokomotiv Moskou, CSKA Moskou
Portugal: FC Porto
Oekraïne: Shakhtar Donetsk
België: Club Brugge
Turkije: Galatasaray
Tsjechië: Viktoria Plzen