Tour de France: Vinokourov zegeviert

Icoon Tour de FranceDe vijftiende etappe van de Tour de France, van Foix naar Loudenvielle-Le Louron over 196 kilometer, is gewonnen door Alexandre Vinokourov. Michael Rasmussen behield de gele trui.

Rond half twaalf startten de renners voor de rit, waarin weer een paar pittige Pyreneeën-cols op het programma stonden, zoals de Balès en de fameuze Peyresourde. Vanaf de start werd er meteen alle kanten gedemarreerd. Een groep van ongeveer 25 man, met vier van Discovery, wist zich los te maken van het peloton. Rabobank begon aan kop van het peloton tempo te maken om de groep terug te halen en slaagde in die missie.

Gorka Verdugo ontsnapte vervolgens uit het peloton en kreeg Menchov, Pereiro en Moreau mee. Valverde en Vinokourov wisten aan te sluiten. Valverde en Moreau konden het tempo niet bijhouden, en moesten lossen uit de kopgroep. Vino versnelde weer en kreeg Verdugo mee in de klim naar Col de Por, een berg van de tweede categorie. Het duo kreeg gezelschap van Voeckler, maar het verschil met het peloton was slechts veertien seconden. Verdugo kon vervolgens alleen verder en kreeg in eerste instantie Bernard Kohl mee, maar die kon het tempo al snel niet meer volgen en moest lossen.

Achter Verdugo vormde zich een groep met Gadret, Kohl, Mayo, Navarro, Valjavec, Arroyo, Voigt, Menchov, Le Mevel, Tschopp en Beltran. En ook Vino wist even later aan te sluiten. De groep wist vervolgens Verdugo weer op te slokken. De kopgroep had op de top van de Col de Por een voorsprong van een halve minuut op het uitgedunde peloton. Bij het dalen wisten Bernhard Kohl en Johann Tschopp uit de kopgroep te ontsnappen. In de groep zaten Vinokourov, Ivanov, Navarro, Garate, Portal, Arroyo, Arseven, Vande Velde, Cobo, Albasini, Lefevre, Zubeldia, Landaluze, Perez, Kirchen, Menchov, Bennati, Vila, Halgand, Hincapie, Vaugrenard, Knees en Turpin. Kohl en Tschopp werden weer ingerekend door de kopgroep die, op 140 kilometer van de meet, een voorsprong had van bijna zes minuten op het peloton.

Bij het beklimmen van de Col de Portet d'Aspet, een berg van de tweede categorie, had de kopgroep een voorsprong van bijna negen minuten op het peloton. Lefevre kwam als eerste boven, voor Halgand. In de afdaling van de Portet d’Aspet kwamen de renners langs de plek waar de Italiaan Fabio Casartelli tijdens de Tour van 1995 zwaar ten val kwam. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Gelijk na het dalen van de Col de Portet moest worden begonnen aan de klim van de Col de Menté, een berg van de eerste categorie. De voorsprong van de kopgroep op het peloton, aangevoerd door Rabobank, liep terug naar een kleine acht minuten. Garate kwam als eerste boven voor Lefevre en Halgand. Het peloton volgde op 8,5 minuut achterstand. 59 kilometer voor de streep viel de kopploeg uit elkaar, mede doordat Landaluze het tempo wat omhoog schroefde. Arroyo, Ivanov, Kohl en Tschopp wisten in het wiel van Landaluze te blijven. Menchov probeerde zich bij de kopgroep aan te sluiten en wist daar ook in te slagen.

De kopgroep begon aan de beklimming van de Port de Balès, een buitencategorieklim van 19,2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,0. Ivanov was de eerste van de kopgroep die moest lossen. Ook in de groep daarachter kwam men in de problemen. Onder impuls van de Astana-renner Ivanov en Vinokourov kwam een aantal man terug bij de koplopers. Ivanov kwam vervolgens bijna stil te staan. Johann Tschopp demarreerde vervolgens uit de kopgroep en wist al gauw een voorsprong te nemen van 25 seconden.

Andrej Kasjetsjkin demareerde vervolgens uit het peloton, waar Rasmussen enkel nog Boogerd als helper had, maar ze lieten hem niet te ver vooruit komen. Moreau, Astarloza en Pereiro Sio moesten uit het peloton, wat nog maar uit een kleine twintig man bestond, lossen. Kim Kirchen ontsnapte uit de groep Vino en wist bij Tschopp te komen. De voorsprong van de twee, twee kilometer onder de top van de Port de Balès, was zeven minuten. Kirchen kwam als eerste boven, gevolgd door Tschopp en Arroyo, die uit de groep Vino was weggesprongen, op tien seconden. De groep met Vino en Menchov had 44 seconden achterstand.

Arroyo en Kirchen begonnen aan de beklimming van de Col de Peyresourde, de laatste klim van vandaag, zonder Tschopp, die moest lossen. Het groepje-Vinokourov zat daar vlak achter en wist later aan te sluiten. Menchov had zich inmiddels laten terugzakken tot de groep met Rasmussen, die een achterstand van zeven minuten had. Uit de groep Rasmussen ontsnapte vervolgens Popovych, en de Rabo-renners gingen in de achtervolging en haalden hem bij. Vino plaatste aan de kop een demarrage, en wist weg te komen.

Menchov moest lossen uit de groep Rasmussen, net als Schleck. Zubeldia, die een achterstand van een halve minuut had, ging alleen in de achtervolging op Vinokourov, die als eerste bovenkwam op de Col de Peyresourde. Contador sprintte uit de groep Rasmussen, maar de Deen wist te volgen. Vervolgens probeerde Contador het wederom, maar Rasmussen reageerde attent. De twee spraken even met elkaar, en daarna probeerde Contador het weer, maar Rasmussen liet hem niet gaan. Ook de vierde aanval van Contador parreerde de Deen, al ging dat wel moeizaam.

Vino kwam als eerste boven, voor Kirchen en Zubeldia. Rasmussen en Contador kwamen op 5,20 achterstand boven. Daarna was het dalen en een klein stukje klimmen naar de finish. Vino wist zijn voorsprong te behouden en kwam als eerste over de finish. Kirchen en Zubeldia eindigden als respectievelijk tweede en derde op vijftig seconden achterstand. Rasmussen en Contador kwamen uiteindelijk op iets meer dan vijf minuten achterstand op Vino binnen.
Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!