'Wietteelt tot 5 planten ook aanpakken'

Icoon PolitieDe thuisteelt van hennepplanten moet totaal worden verboden. Dat adviseren drugsexperts van de politie aan de raad van hoofdcommissarissen. In feite is de teelt al verboden, maar tot 5 planten wordt gedoogd. Meer planten werd altijd al aangepakt.

Ben Janssen van het Nationaal Netwerk Drugsexpertise zei vanochtend op Radio 1 in het programma De Ochtenden dat wietplanten de laatste jaren veel meer opbrengen. De teelt van enkele planten op een balkon is dan ook al lang niet meer alleen voor eigen gebruik, maar ook voor de verkoop. Vijf planten kunnen tegenwoordig één kilo softdrugs opleveren, zo zegt drugsexpert Jannsen; wat neerkomt op een opbrengst van 2.600 tot 3.000 euro.

De drugsexperts van de politie willen ook dat thuistelers strenger gestraft gaan worden. De eerste keer dat men gepakt wordt levert nu meestal 80 uur werkstraf plus een ontnemingsvordering van de verkregen winst op. Verder pleitten de experts ervoor dat zogenoemde growshops, zaken die spullen leveren voor de teelt, een vergunning moeten krijgen zoals die ook voor coffeeshops geldt.

De raad van hoofdcommissarissen neemt in het najaar een besluit over het afschaffen van het gedoogbeleid tot 5 planten.

Om de wietteelt aan te pakken worden nu al door veel plaatsen speciale wietconvenanten opgesteld, waarin gemeente, politie, energiebedrijven en woningcorporaties de handen ineen slaan tegen cannabisplantages. In Nederland worden jaarlijks een kleine achtduizend hennepkwekerijen opgerold in woningen, bedrijfspanden en ook steeds vaker in boerenschuren.



'Ook aanpakken'