Gilbert won Amstel Gold Race met gescheurde nier en mist 'LBL'

Wielrenner Philippe Gilbert zegevierde zondag in de Amstel Gold Race, maar deed dat naar nu blijkt met een scheurtje in zijn nier. De Belg kwam tijdens de koers ten val, maar ging door en won de enige echte Nederlandse wielerklassieker voor de vierde keer.

Zijn ploeg Quick-Step maakte maandagochtend bekend dat Gilbert bij de val een scheurtje in zijn nier opgelopen had. Dat betekent dat hij nu rust zal nemen en dus moet Gilbert de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik van woensdag en zondag overslaan. In 2011 schreef hij beide wedstrijden op zijn naam, nadat hij daarvoor de Amstel Gold Race ook al gewonnen had.

"Toen ik viel, deed het pijn. Maar toen ik terugkeerde in koers, ging het steeds beter en beter en verdween de pijn", aldus Gilbert in een persbericht van de ploeg. "Na de finish keerde de pijn helaas terug in mijn onderrug, waarna we besloten hebben om naar het ziekenhuis te gaan voor een controle. Gelukkig is het verder niet erg en zou ik in principe over een week weer moeten kunnen trainen."

Voor Quick-Step is het een nieuwe tegenslag met het oog op de Ardennenklassiekers. Julian Alaphilippe moest eerder ook al verstek laten gaan, waardoor Daniel Martin vermoedelijk de kopman zal zijn. Dat had overigens slechter gekund: vorig jaar werd hij derde in de Waalse Pijl en drie jaar eerder zegevierde hij in Luik-Bastenaken-Luik.