Voorzitter Facta pleegde ontucht

De oprichter en voormalig voorzitter van het instituut voor hoogbegaafden Facta is door de Haagse rechtbank wegens ontucht veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De 58-jarige Hans van O. had zich vergrepen aan twee minderjarige cursisten en van één van hen erotische foto's gemaakt.

De meisjes hadden psychische problemen, waardoor de rechtbank oordeelde dat Hans van O. ernstig misbruik had gemaakt van de kwetsbare positie waarin ze verkeerden. Eén van de meisjes kampte zelfs met een traumatische seksuele ervaring.

"Hij presenteerde zich tegenover hen als hun redder en ridder. Tegelijkertijd belastte hij deze jonge meisjes met zijn eigen problemen, met name zijn eenzaamheid en seksuele frustraties", aldus de rechter.

Bij een huiszoeking werden duizenden kinderpornografische afbeeldingen gevonden, die Van O. had gedownload van internet. Hij zei deze foto's zelf onschuldige plaatjes te vinden. Ook het misbruik van de twee meisjes ontkende hij.

Van O. was een gezaghebbend persoon in de wereld van de hoogbegaafden. Zo'n 5700 gezinnen hebben van Facta-cursussen gebruik gemaakt. Het Nieuwkoopse instituut is door de affaire in grote moeilijkheden geraakt.