Astronomen ontdekken bewoonbare planeet

Icoon ZonnestelselEuropese sterrenkundigen hebben voor het eerst een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt waar misschien leven mogelijk is. De planeet draait om de ster Gliese 581 in het sterrenbeeld Weegschaal op een afstand van zo'n twintig lichtjaren, 193.944.974.687.906 kilometer, van de zon. Hij is ongeveer anderhalf keer zo groot als de aarde.

De ontdekking is gedaan door sterrenkundigen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili. Ze hebben het bestaan van de planeet afgeleid uit minieme schommelingen van de ster waar die omheen cirkelt.

Verder hebben ze berekend dat de planeet om de ster draait in de zogenoemde 'bewoonbare zone', waar vloeibaar water en dus leven mogelijk is. Het is er waarschijnlijk tussen de nul en veertig graden. Tot nu toe zijn er al 220 zogenoemde exoplaneten ontdekt, maar daarop is geen leven mogelijk omdat ze bijvoorbeeld te heet, te koud of te groot zijn.

"Op de schatkaart van het heelal, is dit de plek waar het kruisje staat", jubelen de onderzoekers. "We schatten dat de temperatuur op deze planeet rond de 0 tot 40 graden Celsius ligt. Water is dus vloeibaar", legt een van ontdekkers uit. "En als je water zegt, zeg je leven."

Zo zou Gliese 581c er uit kunnen zien
Zo zou Gliese 581c er uit kunnen zien (afbeelding: ESA)

Met dank aan Sjizzel, eu-Robert, Dryxe, _DeMoN, Freek99 en hblit voor de submit.