Turkije wil band met Syrië herstellen

Turkije wil de banden met de Syrische regering van president Bashar al-Assad aanhalen. Dat zou nodig zijn voor de stabiliteit en de strijd tegen terreur. Eerder herstelde de Turken al de relatie met zowel Rusland als Israël. De ontwikkeling kan van grote invloed zijn op de oorlog in Syrië en de vluchtelingencrisis.

Turkije stond er eerder op dat enkel het vertrek van Assad de enige mogelijkheid voor vrede in de regio zou bieden. Maar na het aanhalen van de banden met Moskou heeft Ankara dit idee kennelijk laten varen. De Russen hebben in Syrië hun enige diepzeehaven aan de Middellandse Zee. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Rusland de Turken tot hun nieuwe standpunt heeft bewogen.

"Het is ons belangrijkste en onomkeerbare doel: het ontwikkelen van goede verhoudingen met Syrië en Irak, en al onze buren in de mediterrane regio en aan de Zwarte Zee", aldus premier Binali Yildirim op de Turkse televisie.

Turkije wordt deels veranantwoordelijk gehouden voor het escaleren van het Syrische conflict. Zo was de zuidgrens jarenlang zo lek als een mandje. Daardoor konden grote hoeveelheden buitenlandse jihadisten en andere militanten ongehinderd de grens over. Die zouden dan wel met Assad afrekenen, zo zou Ankara volgens critici hebben geredeneerd. Maar recent werd het land zelf met aanslagen door de zogenaamde Islamitische Staat geconfronteerd.

BBC-correspondent Katy Watson zegt dat het nieuwe initiatief samenvalt met een periode van grote politieke instabiliteit. Zo pleegde het afgelopen jaar niet alleen jihadisten van IS, maar ook Koerdische extremisten aanslagen in het land. Er zijn zo'n 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

Volgens premier Yldirim moet Ankara het aantal vrienden vermeerderen en het aantal vijanden doen afnemen. Het is echter onduidelijk of dit ook betekent dat er weer vredesbesprekingen met de Koerden zullen worden ondernomen.