'Bombardeer Agrabah!'

Een derde van de Amerikanen die zichzelf als 'republikein' omschrijven, zouden het een goed idee vinden om Agrabah plat te bombarderen. Er is echter een klein addertje onder het gras: Agrabah is een fictieve plaats.

Agrabah is het land uit het sprookje van de Disney-versie van Aladdin. De plek waar princess Jasmine droomt over duizend-en-een-nacht met een arm ventje dat steelt voor de kost.

Een peiling (pdf) van het Public Policy Polling (PPP) wees uit dat zo'n 30 procent van de republikeinen een bombardement op dit land zouden toejuichen. 57 procent van hen is daar nog niet helemaal over uit en 13 procent vind dit niet zo'n goed idee.

De uitgebreide enquête bevatte ook vragen als 'gelooft u dat duizenden moslims in New Jersey stonden te juichen toen er net een vliegtuig in het World Trade Center was gevlogen?', zo'n 36 procent antwoordde hierop bevestigend. Dit terwijl dit 'feit' volledig uit de dikke duim gezogen is. 54 procent van de ondervraagden stonden ook achter het idee van Donald Trump om helemaal geen moslims meer toe te laten tot de Verenigde Staten.

Na het horen van de uitkomst van de poll, waren er verontwaardigde reacties in het republikeinse kamp. Men zou het stigmatiserend (en dergelijke gezeur) vinden voor hun stemmers. Pure stemmingmakerij. Maar ook daar had de PPP aan gedacht: mensen die normaal gesproken hun kruisje zetten bij de Democraten hadden dezelfde vragenlijst gehad. 19 procent van hen staat eveneens achter het platgooien van het terroristische nest dat Agrabah heet. Een no-fly zone voor vliegende tapijten zou tot de opties behoren. 

De PPP doet wel vaker opmerkelijke peilingen. Uit een eerder onderzoek bleek dat 29 procent van de Amerikanen ervan overtuigd is dat er groene mannetjes op buurplaneet Mars rondwandelen. 7 procent denkt dat de reis van Apollo 11 in scene gezet is.