Morgen coup in Fiji

Icoon BuitenlandsLegerleider Frank Bainimarama van Fiji heeft de regering gewaarschuwd dat hij morgen de macht zal grijpen tenzij men aan z'n eisen tegemoet komt. Al weken heeft hij ruzie met de premier van het land over verschillende stukken wetgeving en het wel of niet aanblijven van de hoofd van politie. Een van de wetten waar men nu gestopt is aan te werken op zijn 'verzoek' is een amnestieregeling voor de coupplegers uit 2000.

Tijdens die coup, onder andere tegen hem gericht, was men van plan om een regering van ethnische Fijiërs te installeren, de coup mislukte maar behalve een amnestieregeling is de regering ook bezig met een wet om de kustlijn aan ethnische Fijiërs te geven.

Australië heeft gewaarschuwd dat een coup zeer schadelijk zou zijn voor Fiji en dat het land zichzelf in een internationaal isolement zou plaatsen. Morgen is Australië gastheer voor een vergadering van het Forum van Pacifische eilanden dat op verzoek van de premier van Fiji bijeen komt. Leden van het Forum kunnen militair ingrijpen indien de regering daarom vraagt.

Met dank aan Dagonet voor het vertalen.