'Gratis reizen met OV-chipkaart mogelijk'

Icoon Vervoer Een reiziger uit Spijkenisse had zoveel problemen met het gebruik van de OV-chipkaart, dat hij een truc heeft bedacht om een jaar lang gratis te reizen. De anonieme reiziger legt in de Rotterdam-editie van het Algemeen Dagblad uit hoe het werkt. "Ik reis uit protest een jaar gratis. Ik stop m'n chipkaart in de strippenkaartgleuf en het poortje gaat open". De strippenkaartgleuf kan geen verschil zien of er een strippenkaart of een OV-chipkaart ingestopt wordt. Ook als de reiziger gecontroleerd wordt is er geen probleem. "In de metro ben ik verschillende keren gecontroleerd. Het tonen van de kaart is al voldoende".

"Eerst lukte het opladen van de OV-chipkaart niet en raakte ik aan de automaat twintig euro kwijt", gaat hij verder. "Later begaf ook de chip in mijn kaart het. En dat terwijl er nog zeventien euro op stond". Toen hij het servicekantoor van het openbaarvervoerbedrijf RET belde, vertelden ze dat hij het geld terug kon krijgen. Maar dat was nog steeds niet gebeurd en het zou hem een vermogen kosten om tussendoor steeds losse kaartjes te kopen. "Die 37 euro die ik ben kwijtgeraakt, heb ik er nu al dik uit", zegt hij tevreden.

Het vervoersbedrijf RET heeft aangekondigd de strippenkaartautomaten in 2007 te verwijderen. Hierdoor zal het voor reizigers alleen maar mogelijk worden om met een opgeladen OV-chipkaart langs de poortjes te komen.