Kritiek op schrappen opera met Mohammed

TheaterDuitse politici en kunstenaars hebben dinsdag verbolgen gereageerd op het besluit van een Berlijns operatheater om een stuk van Mozart met de islamitische profeet Mohammed te schrappen. Het theater vreesde negatieve reacties van moslims.

De christendemocratische regeringsfractie in het parlement sprak over een knieval voor terroristen. Woordvoerders bestempelden het besluit als laf en als bedreiging voor de vrijheid van de kunst. Minister Wolfgang Schäuble van Binnenlandse Zaken had de maatregel al idioot, belachelijk en onacceptabel genoemd. Ook de sociaaldemocratische coalitiepartner uitte kritiek op de ''capitulatie voor een mogelijk gevaar''.

De Deutsche Oper in de Duitse hoofdstad haalde Idomeneo uit het programma op aandringen van de politie, die echter niet over concrete aanwijzingen voor een gewelddadig protest beschikt. In een van de scènes van de opera uit 1781 presenteert koning Idomeneo van Kreta de afgeslagen hoofden van Poseidon, Jezus, Boeddha en Mohammed.

De opvoering van regisseur Hans Neuenfels leidde al tijdens de première eind 2003 tot protesten van het publiek. Neuenfels zou de scène bedoeld hebben als radicale afrekening met religie en godsdienstoorlogen. Idomeneo stond dit seizoen vier keer op het programma.