CDA-kandidaten ontkennen genocide op Armeniërs

PolitiekTwee mensen van Turkse komaf die op de kandidatenlijst staan van de CDA voor de komende Kamerverkiezingen, ontkennen de Armeense genocide ten tijde van het Ottomaanse rijk, de voorloper van het huidige Turkije. Opmerkelijk is dat het CDA juist van mening is dat Turkije die genocide wél moet erkennen.

Het gaat om Ayhan Tonca (op plek 35) en Osman Elmaci (plaats 56). Tonca, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, noemt de genocide op de Armeniërs al lang een leugen. Elmaci zette onlangs zijn standpunt uiteen in een brief aan de Kamer. In een reactie op een initiatief van de ChristenUnie, dat het ontkennen van genocide strafbaar wil stellen, stelde Elmaci dat dit in strijd is met de vrije meningsuiting. De kandidaat CDA'er wijst erop dat er in Nederland 300.000 Turken zijn, die niet geloven in de Armeense genocide van 1915 en geeft een opsomming van de Turkse argumenten.

Tonca
Tonca is al fractievoorzitter voor het CDA in Apeldoorn. Hij is ook voorzitter van de Islamitische Stichting Nederland (ISN), de Nederlandse afdeling van Diyanet, het Turkse ministerie van religieuze zaken. ISN beheert het merendeel van de Turkse moskeeën in Nederland. In Turkse kringen vraagt men zich overigens al langer af hoe Tonca als Nederlandse volksvertegenwoordiger kan functioneren als hij zo met handen en voeten gebonden is aan de Turkse overheid.

CDA-kandidaat Elmaci is kind aan huis bij rechts nationalistische Turkse organisaties. Dat schrijft hij zelf op zijn eigen website.

Genocide
Het tv-programma NOVA besteedde gisteren aandacht aan de kwestie. Daarin zei CDA-voorzitter Marja van Bijsterveldt dat zij het standpunt van Tonca respecteert, maar dat dit niet het standpunt is van de fractie dan wel de partij.

De Armeense Genocide, waarbij naar schatting ruim één miljoen Armeniërs werden omgebracht, vond plaats in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken (1915 tot 1917), toen het land streed aan de zijde van Duitsland. Omdat de Turken twijfelden aan de loyaliteit van de Armeniërs besloten ze hen te deporteren naar Syrië. Westerse historici zijn het over het algemeen eens dat een genocide plaatsvond en veel Westerse landen erkennen de genocide ook alsmede het Europese parlement. Turkije verzet zich daar echter fel tegen en ontkent al 80 jaar dat er een genocide heeft plaatsgevonden.