Russische verpulvert wereldrecord gewichtheffen

Gewichthefster Tatiana Kashirina heeft met grote overmacht de wereldtitel in de zwaarste klasse (boven 75 kilogram) bij de vrouwen gepakt. Dat deed de Russische door op het WK in Almaty wereldrecords neer te zetten in het trekken, het stoten en dus ook het totaalgewicht.

Bij het trekken opende Kashirina met 145 kilo, terwijl alle andere vrouwen al klaar waren. Vervolgens ging ze door met 152 kilo, waarmee ze haar eigen wereldrecord van de Spelen van 2012 met één kilo verbeterde. Daar bleef het echter niet bij, want ze liet maar liefst 155 kilo op de stang monteren en ook dat ging ogenschijnlijk makkelijk omhoog. De Chinese Meng Supin pakte met 'slechts' 140 kilo het zilver bij het trekken, voor Chitchanok Pulsabsakul uit Thailand met 132 kilo.

In het stoten moest Kashirina in september zien hoe de Chinese Zhou Lulu tijdens de Asian Games haar wereldrecord verbrak: 190 werd 192 kilo. In Almaty opende ze al op 185 kilo, om zich te verzekeren van de wereldtitel overall. Dankzij haar eerdere 155 kilo betekende het gelijk een enorme verbetering van haar eigen wereldrecord totaal: Dat stond op 334 kilo, waar er nu zes bijkwamen.

Kashirina op weg naar de wereldtitel in 2013 (Foto: Getty)

Het bleef daar echter niet bij, want voor poging twee liet Kashirina 193 kilo op de stang monteren. Ze slaagde er opnieuw in om het op te tillen, waardoor ze niet alleen haar wereldrecord stoten terugpakte, maar ook het wereldrecord totaal op 348 kilo bracht, een verbetering van liefst 14 kilo. Bovendien betekende haar 193 kilo in het stoten dat Kashirina nu de vrouw is die het zwaarste gewicht ooit heeft opgetild in een internationale competitie.

Voor de Russische is het al de derde wereldtitel in de zwaarste gewichtsklasse, nadat ze eerder in 2010 en 2013 al de beste was. In 2009 en 2011 pakte ze, net als op de Spelen van Londen, zilver. Kashirina heeft wel een smet op haar blazoen, want van 2006 tot en met 2008 zat ze een dopingschorsing uit, waardoor ze er op de Spelen van Beijing niet bij was. Opvallend is tevens dat ze Valentina Popova als haar idool ziet: De winnares van olympisch zilver en brons in 2000 en 2004 is levenslang geschorst vanwege dopinggebruik.