Rijkswaterstaat sluit Hollandse IJsselkering

De Hollandse IJsselkering ten oosten van Rotterdam gaat komende nacht waarschijnlijk dicht in verband met de herfststorm. Dat meldt Rijkswaterstaat. De waterkering blijft in dat geval tot woensdagochtend gesloten. De stormvloedkering moet onder meer Ouderkerk en Nieuwerkerk aan den IJssel beschermen tegen het hoge water.

Het KNMI liet dinsdagmiddag weten dat bij Hoek van Holland windkracht 9 is gemeten. Daarmee is officieel sprake van een storm.

Ook op andere plekken in het land worden voorzorgsmaatregelen getroffen tegen hoge waterstanden. Zo worden dinsdagavond in Delfzijl de dijkdoorgangen gesloten en wordt op meerdere plekken de dijkbewaking opgeschroefd.

Rijkswaterstaat overweegt ook de Oosterscheldekering te sluiten, meldt Omroep Zeeland. Een definitief besluit daarover wordt later op de avond genomen. Als de waterstand volgens de voorspellingen drie meter boven NAP komt, gaat de kering dicht. Door de sluizen te sluiten, wordt voorkomen dat het water in de Oosterschelde te hoog wordt.