Amsterdam verkoopt aandelen Schiphol niet

Icoon FinancieelDe gemeente Amsterdam heeft een stokje gezet voor het plan van Minister Gerrit Zalm (VVD) om 49% van de aandelen van Schiphol aan bedrijven te verkopen. Het linkse college van Amsterdam, bestaande uit PvdA en GL, is tegen de privatisering van de luchthaven. De gemeente beschikt over 21,8% van de aandelen, en omdat alle aandeelhouders hun toestemming moeten verlenen voor de liberalisering, gaat het plan van Zalm voorlopig niet door.

De Minister van financiën wilde in eerste instantie alle aandelen van Schiphol verkopen, maar de Tweede Kamer ging alleen akkoord met de verkoop van 49% van de aandelen. De Amsterdamse wethouder van Financiën, Lodewijk Asscher (PvdA), gaat daar niet in mee, en wil juist 29 procent van de aandelen van de staat overkopen zodat zij een meerderheidsbelang in de luchthaven krijgen. Zalm, die de aandelenbelangen van de staat beheert, had het aanbod geweigerd.

Asscher heeft een gezamenlijk onderzoek voorgesteld aan Gerrit Zalm, om "een voor alle partijen aanvaardbare uitkomst verder te verkennen".