Waarschijnlijk missionair minderheidskabinet
Volgens de fractieleiders van onder andere CDA, VVD en LPF is een missionair kabinet nodig om de begroting van 2007 op te stellen en in verband met de missie van Uruzgan. Ook willen CDA en VVD hun economische hervormingsagenda zoveel mogelijk afronden. Werkgeversorganisaties wilden al eerder een kabinet dat nog knopen kan doorhakken. Balkenende gaf ook al aan voor deze optie te zijn.
Een minderheidskabinet kan het lastig krijgen om besluiten door te voeren. Zij zijn daarbij afhankelijk van oppositiefracties. Enkele fracties die het kabinetsbeleid vaak steunen zijn D66, LPF, ChristenUnie en SGP.
Hoe de koningin te werk zal gaan is nog niet bekend. Ze kan voor een of twee informateurs kiezen, die gaan praten met alle regeringspartijen. Ook kan koningin Beatrix premier Balkenende direct tot formateur benoemen, waarmee hij snel weer aan de slag kan als minister-president. De koningin bepaalt wanneer de verkiezingen gehouden zullen worden.
Wouter Bos, fractievoorzitter van de PvdA, heeft geen moeite met een missionair kabinet. Wel hoopt hij dat het kabinet zich terughoudend zal opstellen, en wil hij dat er in september of oktober verkiezingen komen. Ook D66 wil zo snel mogelijk verkiezingen. Dat is opvallend, want D66 heeft de laatste jaren veel kiezers verloren. CDA en VVD willen liever verkiezingen in november of december.
Een minderheidskabinet is mogelijk omdat de Tweede Kamer nooit haar vertrouwen in het kabinet heeft opgezegd. In de geschiedenis zijn er meerdere minderheidskabinetten gevormd. De laatste keer dat dit gebeurde was het kabinet-Van Agt III in het begin van de jaren tachtig.