Turkije zet verhouding met EU op scherp

EuropaDe verhouding tussen Turkije en de Europese Unie is door de Turken op scherp gezet inzake de kwestie Cyprus. De Turken blijven weigeren om Cypriotische schepen toe te laten in Turkse havens, ondanks het feit dat het land vorig jaar de douane-unie met de EU ondertekende.

De Europese Unie heeft deze week gedreigd de onderhandelingen over toetreding met Turkije af te breken als het land blijft weigeren om schepen uit Cyprus toe te laten. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt echter dat de internationale gemeenschap eerst de Turkse zeggenschap over Noord-Cyprus moet erkennen en eist dat het isolement van het eilanddeel wordt opgeheven. Volgens hem zullen de Turken blijven vechten voor erkenning, ook al brengt dat de toetreding met de EU in gevaar.

Overigens zal volgende week Europarlementariër Camiel Eurlings (CDA) een nieuw, kritisch rapport presenteren over het Turkse EU-lidmaatschap. Gisteren deed hij daar in het tv-programma Netwerk al enige uitlatingen over. Volgens hem boekt het land veel te trage vooruitgang in tal van zaken waaronder mensenrechten en vrijheid van godsdienst. Eurling zegt grote problemen te voorzien als de ontwikkelingen in dit tempo blijven doorgaan. De CDA'er volgt in opdracht van het Europees Parlement de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Zijn rapport hierover is richtinggevend in het parlement.