'Samenwerking bedreigt lokale democratie'
De lokale democratie loopt gevaar doordat gemeenten steeds vaker moeten samenwerken op het gebied van veiligheid, werk en zorg. Gemeenteraadsleden krijgen hierdoor steeds minder grip op hun controletaak, concludeert belangenvereniging Raadslid.nu maandag na een enquête onder 1700 gemeenteraadsleden.
Raadslid.nu luidt naar eigen zeggen de noodklok, omdat de landelijke overheid steeds meer taken op bijvoorbeeld de vlakken van gezondheidszorg en jeugdzorg op het bordje legt van de gemeenten. Deze materie is zo ingewikkeld dat met name kleinere gemeenten hiervoor niet de kennis en kunde in huis hebben en samenwerking zoeken met andere gemeenten.
Gemeenteraadsleden moeten toezien op een goed verloop, maar verliezen door ingewikkelde samenwerkingsverbanden het zicht op de gang van zaken. Veertig procent van de ondervraagden stelt dat de raad door regionale samenwerking minder belangrijk wordt.
Gemeenten staan echter met de rug tegen de muur en moeten wel samenwerken, erkent bijna zeventig procent van de raadsleden. Zij vinden dat hun gemeente niet in staat is zelfstandig alle taken uit te voeren. Een van de redenen hiervoor is een tekort aan ambtenaren. Gemeenten voeren soms wel twintig taken samen met andere gemeenten uit.
Het alternatief, een fusie met andere gemeenten, is volgens veel raadsleden onvermijdelijk. Maar bijna de helft ziet dit liever niet gebeuren omdat ze bang zijn dat hun gemeente tussen wal en schip belandt en zij de binding met hun burgers te verliezen.
Opvallend noemt Raadslid.nu de verschillen per politieke partij. Meer dan de helft van de raadsleden van VVD, PvdA en D66 vindt gemeentelijke herindeling onvermijdelijk. Voor raadsleden van lokale partijen, SGP en SP is herindeling nagenoeg onbespreekbaar.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) 'herkent de zorgen', zei hij maandagochtend in het Radio 1-programma De Ochtend. Hij wil geld vrijmaken voor cursussen waardoor raadsleden hun werk beter kunnen doen. Politieke partijen op lokaal niveau hebben volgens Plasterk de verantwoordelijkheid geschikte kandidaten te kiezen en ze goed voor te bereiden op de functie van gemeenteraadslid.