Nieuw centrum Almere nog niet veilig genoeg

Verboden voor onbevoegdenDe opening van 35 winkels in het nieuwe stadshart van Almere is uitgesteld omdat de veiligheid nog niet voldoende gegarandeerd kon worden. De winkels zouden vandaag met de nodige feestvertoon de deuren openen, maar omdat er onvoldoende is gecontroleerd en er twijfels bestaan over de bouwconstructie van een woontoren moeten de winkeliers en de Almeerders een tot twee weken wachten.

Grootste probleem is een verkeerde bouwconstructie van een woontoren, middenin het nieuwe winkelcentrum dat op verschillende verdiepingen is gebouwd. Nadat de fouten donderdag zijn ontdekt, is besloten de balkons van de toren extra te stutten. Tevens zijn gebruiksvergunningen voor verschillende winkels nog niet in orde, en blijkt de controle op de brandveiligheid meer tijd te vergen. Dit laatste dacht men op te lossen door voorlopig extra brandwachten in te zetten, maar gezien de verschillende problemen is op vrijdagmiddag besloten de eerste openingen uit te stellen.

De polderstad is al enige jaren bezig met het project. Op 22 april is de officiële opening van het winkelcentrum gepland, kort voordat koningin Beatrix op Koninginnedag Almere zal bezoeken. Het project, naar een ontwerp van architect Rem Koolhaas, zal pas volledig klaar zijn in 2008.