RFID-chip kan computervirus bevatten
Tot nog toe werd aangenomen dat herkenningschips met RFID (Radio Frequency Identification Devices) te klein waren om met een computervirus geïnfecteerd te raken. RFID-chips zullen in de toekomst worden gebruikt op onder meer paspoorten, OV-kaarten, supermarktproducten, huisdieren en bagagelabels. Ze zijn ook heel makkelijk op een sticker te verwerken. In Nederland loopt al een proefproject bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar artsen, verpleegsters en medicijnen van chips zijn voorzien. Een virus op zo'n chip kan dan ook catastrofale gevolgen hebben, zo waarschuwen de onderzoekers van de VU.
De ontdekking dat de chips besmet kunnen worden is gedaan door de Amerikaanse promovenda Melanie Rieback en haar mede-hacker Patrick Simpson. Volgens de hoogleraar van Rieback, computerexpert Andy Tanenbaum, is het bijvoorbeeld mogelijk dat een virus de bagageafhandelingssysteem op een vliegveld treft. Het virus kan bijvoorbeeld koffers de verkeerde kant opsturen. Of nog erger, het besmette bagagesysteem negeert sommige koffers, die daardoor ongezien aan boord van het vliegtuig kunnen komen.
Softwarefabrikanten van RFID-chips negeren het gevaar en ontkennen het, zo zegt Tanenbaum. Het bedrijf Oracle, dat betrokken is bij de introductie van een RFID-systeem op het vliegveld van Las Vegas, zegt bijvoorbeeld dat het onmogelijk is dat RFID-stickerchips virussen kunnen overdragen.