Kiezers laten extreem-rechts links liggen
In Arnhem deed de speciaal voor deze gelegenheid heropgerichte Centrum Democraten mee. Lijsttrekker Henny Selhorst, die ook nog eens beschuldigd wordt van ronselpraktijken, kwam niet verder dan 0,2%.
Een andere extreem-rechtse splinter, De Nationale Alliantie, wist ook geen raadszetels te halen. In Rotterdam kwam men niet verder dan een schamele 0,1% van het stemmentotaal.
Nieuw Rechts van Michiel Smit, die zelf niet ingedeeld wenst te worden bij extreem-rechts, haalde in Ridderkerk één raadszetel (3,7%). In thuishaven Rotterdam kwam men niet verder dan 0,7%. Ruim tekort voor een plek in de gemeenteraad. Ook in de R'damse deelgemeenten haalden men voorzover bekend geen zetel. Scores lagen gemiddeld ver onder de 1,3%, met deelgemeente Charlois als uitschieter naar boven met 2,3% dat evenzo niet genoeg bleek voor een zetel. In Almelo en Eindhoven, de andere plaatsen waar men meedeed, kwam de partij ook tekort voor een zetel.
Dat de steun voor extreem-rechts gering zou zijn bij de verkiezingen, werd deze week al verwacht door onder meer onderzoeker Jaap van Donselaar. Veel reguliere partijen doen volgens hem tegenwoordig al uitspraken over uitwassen van de multiculturele samenleving, waardoor er voor radicale varianten weinig eer meer te behalen valt; behoudens dan het innemen van nog radicale standpunten die weinig gehoor lijken te vinden bij de kiezer.