Voetbal: Uitslag Nederland - Ecuador

Icoon Nederlands ElftalHet Nederlands elftal heeft in een vriendschappelijke ontmoeting WK-deelnemer Ecuador verslagen. In de Amsterdam Arena eindigde het treffen in 1-0. Dirk Kuijt was vlak na rust de enige doelpuntenmaker.

Bondscoach Marco van Basten startte met liefst drie AZ'ers in de verdediging. Naast debutant Kew Jaliens waren er ook basisplaatsen voor Joris Mathijsen en Barry Opdam. De opvallendste naam op het middenveld was die van Mark van Bommel. De Limburger had liefst negen maanden geen Oranjeshirt aangetrokken. In de spits ontbrak Ruud van Nistelrooij wegens ziekte. Dirk Kuijt verving Van the Man en Martijn Meerdink werd aan de rechterkant geposteerd.

Getooid in de gloednieuwe retroshirts nam Oranje zoals verwacht het initiatief. Het balbezit mondde echter niet uit in mogelijkheden. Nederland grossierde in slordig spel. Omdat Ecuador de nadruk legde op de defensie ontstond een gezapig duel. Ook de lange bal bood doorgaans geen soelaas: de machtige Iván Hurtado heerste in de lucht.

Ecuador kreeg naarmate de eerste helft vorderde meer offensieve drang. Af en toe viel er zelfs een corner te noteren. Pas in de 37e minuut kreeg Oranje zijn eerste kans, via een schot van Phillip Cocu. Even daarvoor waren de Zuid-Amerikanen namens Tenorio dichtbij de 0-1. De spits schoot voorlangs na een dribbelactie. Het rustsignaal van de arbiter werd versterkt door een striemend fluitconcert.

Met Hedwiges Maduro als vervanger van Cocu begon Oranje pressend aan het tweede bedrijf. Een diagonaal schot van Van Bronckhorst noopte keeper Mora tot zijn eerste serieuze redding. Twee minuten later viel de 1-0. Robben bereikte de achterlijn en via een kopbal van Meerdink werd Kuijt bereikt. De Feyenoorder nam de bal snel aan en aarzelde niet. Kuijt kreeg vlak na de openingstreffer tweemaal de kans de score naar een hoger niveau te tillen, maar faalde van dichtbij. Steeds ging hier een mooie aanval aan vooraf. Met name Meerdink speelde veel beter dan voor de pauze.

Ecuador kwam er ondertussen niet aan te pas, op een schietkans van Borja na. Oranje zette de opponent vroeg onder druk, waardoor het Ecuadoriaanse balbezit van korte duur was. De tandem Mathijsen/Opdam ondervond weinig problemen. Het flitsoffensief van Oranje zette zich niet voort en de kwaliteit van het duel devalueerde tot de standaard van de eerste helft. In de 61e minuut verwelkomde Nederland in de persoon van Nick Hofs een nieuwe debutant. Hofs loste Boateng af.

In het laatste kwartier gebeurde er weinig vermeldenswaardig. De wisselcarrousel (de bondscoach van Ecuador wilde veel spelers aan het werk zien) haalde het tempo uit de wedstrijd. Achterin hield Nederland de zaken onder controle, terwijl Robben na een karakteristieke rush bijna de 2-0 aantekende. Oranje speelt pas op 27 mei haar volgende oefenduel. Dan is Kameroen, dat het WK misliep, de tegenstander. Daarna wacht Nederland in Australië en Mexico nog twee sparringpartners alvorens de mondiale aanvangt.