Geld terug voor boek wegens fouten
Volgens de literaire theorie houdt iedere schrijver en iedere lezer van een autobiografie zich aan het zogenaamde autobiografisch pact. Dat houdt in dat de schrijver de feiten zo waarachtig mogelijk voorstelt en dat de lezer het boek leest al ware het waarheid. In het geval van Alex Fergusons autobiografie heeft maar één van beide partijen zich daaraan gehouden, wat de uitgeverij geld kost.
Sir Alex Ferguson, vooral bekend als de jarenlange trainer van Manchester United, bracht onlangs een boek uit dat hij heel creatief Mijn autobiografie noemde. Het boek werd al snel het bestverkochte non-fictie werk ooit. Maar met zoveel lezers komen ook veel critici mee.
Eén zo'n criticus merkte op dat het boek bol staat van de fouten, met 45 fouten in de 402 pagina's. Zo staat er dat Rio Ferdinand in 2009 een bepaalde wedstrijd goed speelde, terwijl dat in 2010 was. Ook valt te lezen dat Ryan Giggs z'n debuut als zestienjarige maakte, terwijl de Welshman toen al zeventien was.
Absoluut onaanvaardbaar, zo schreef de man in een mail aan uitgeverij Hodder and Stoughton. De uitgevers vroegen de man om het boek terug te sturen, dan zouden zij hem het aankoopbedrag teruggeven. Ze benadrukten ook dat de feiten wel degelijk gecontroleerd zijn, onder meer door mensen van Manchester United en door een specialist.
"Hoewel veel correcties uitgevoerd zijn, hebben we overduidelijk niet alle fouten gevonden," zegt Jamie Hodden-Williams, de baas van de uitgeverij. Gelukkig zijn ze bereid om van hun fouten te leren: "Mogelijke correcties waar we totnogtoe op gewezen zijn, worden momenteel gecheckt en zullen in toekomstige edities verwerkt worden."