Hersenbloeding Sharon gestopt, toestand nog kritiek

Icoon Politiek Artsen hebben vanochtend de hersenbloeding van de Israëlische premier Ariel Sharon gestopt. Hij verkeert nog wel in kritieke toestand, en ligt momenteel op een speciale neurologische afdeling van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem. Sharon werd daar gisteren opgenomen nadat hij zich onwel voelde. Momenteel neemt vice-premier Olmert de taken van Sharon waar.

In het ziekenhuis bleek gisteren dat Sharon een zware beroerte had gehad. Hij werd direct langdurig geopereerd om de bloeding te stoppen. Na een CT-scan bleek echter dat de bloeding nog niet verholpen was, waarna Sharon vanochtend vroeg weer op de operatietafel belandde.

Er was een operatie van zeven uur voor nodig, maar het lukte zijn artsen vanochtend wel om het bloeden te stoppen. Sharon ligt nu nog aan de beademing, maar al zijn vitale lichaamsfuncties zouden nog functioneren. Wel zijn er verschillende rapporten, onder andere van een Israëlische tv-zender, dat Sharon gedeeltelijk verlamd zou zijn.

Sharon, die al tijden met overgewicht kampt, kreeg op 18 december ook al een lichte hersenbloeding. Vandaag zou hij eigenlijk geopereerd worden aan een klein gaatje in zijn hart. Het is onduidelijk of hij nog terug kan keren naar de politiek, maar de kans daarop wordt klein geacht.

Door de beroerte van Sharon verkeert Israël in grote politieke onzekerheid. Sharon stapte namelijk kort geleden uit de Likudpartij, waarna hij zijn eigen partij oprichtte. Voor die partij kreeg hij de steun van veel ministers, en een groot deel van het Israëlische volk. Het zag er dan ook naar uit dat hij de naderende parlementsverkiezingen in maart zou gaan winnen. Met het wegvallen van Sharon zit zijn partij echter met een groot probleem, aangezien er nog geen nummer twee binnen de partij is vastgesteld.