IJskap Groenland groeit 5 cm per jaar

xippie had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Ruimtevaart Een onderzoek van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) naar de ontwikkeling van de ijskap van Groenland tussen 1992 en 2003 toont opmerkelijke resultaten. Tegen ieders verwachting in blijkt de ijskap te groeien in plaats van weg te smelten. Gemiddeld in de periode van onderzoek is de ijskap ongeveer 5 centimeter per jaar dikker geworden.

De ijskap op Groenland beslaat een enorme oppervlakte. Volgens ESA is dit 1.833.900 vierkante kilometer. De gemiddelde dikte van de kap is 2,3 kilometer. Met behulp van diverse satellieten is men tot de conclusie gekomen dat in de gebieden boven de 1500 meter de ijskap gedurende het onderzoek jaarlijks 6,4 centimeter dikker is geworden. In de gebieden eronder nam de dikte van het ijs iets af.

Gemiddeld gezien is het ijs met 5,4 centimeter per jaar dikker geworden. De laatste jaren lijkt de groei van het ijs alleen maar meer toe te nemen in de gebieden boven de 1500 meter. In de gebieden eronder lijkt een daling in gang gezet te zijn, echter het gros van het ijs ligt boven de 1500 meter.

Bron: ESA
Dit plaatje toont de ontwikkeling van de ijskap op Groenland in de periode van onderzoek (1992-2003). De getallenlijn onder is in centimeters.