Vogelgriep nu ook in Engeland en Kroatië

Bas028, IEspresso, sjorti en EZKaeL hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ook Groot-Brittanië en Kroatië zijn getroffen door de vogelgriep, die al eerder in Turkije, Roemenië en Griekenland werd vastgesteld. Of het in beide landen eveneens om de voor mensen gevaarlijke variant H5N1 gaat, is nog niet duidelijk.

Het virus in Groot-Brittanië werd vastgesteld bij een papegaai die in quarantaine was geplaatst en vervolgens is overleden. Het dier was kort daarvoor uit Suriname geïmporteerd, hetgeen opvallend is, aangezien tot nu toe slechts gevreesd werd voor vogels uit Azië. De andere vogels uit dezelfde zending zijn inmiddels afgemaakt. De Britse minister van Landbouw stelt dat het land nog vogelgriepvrij is, omdat de papegaai afgezonderd was.

In Kroatië kwamen zes zwanen te overlijden aan de gevolgen van het virus. Net als in Groot-Brittanië wordt ook daar onderzocht of het de variant H5N1 betreft. De vraag is nu of de Europese Unie verdere maatregelen gaat nemen. Duitsland nam deze afgelopen woensdag al en stelde de ophokplicht in. Oostenrijk en Zwitserland hebben het voorbeeld van hun buurland inmiddels gevolgd. In Azië zijn zeker zestig mensen gestorven aan het virus.