Tippelzone Keileweg vannacht dicht
Veel vrouwen die werkzaam zijn in de beruchte zone zijn uiteraard niet blij met de sluiting. "Een groot aantal van hen wil niet weg en is bang", aldus woordvoerder Ingeborg Hoogveld van de gemeente Rotterdam. De prostituees zijn veelal verslaafd, deze zullen worden opgevangen door Bouman Geestelijke Gezondheidszorg. "Het is een grote stap voor ze. Maar ze zeggen dat ze rust willen en een dak boven hun hoofd en dat krijgen ze nu", zo zegt Hoogveld.
Volgens Hoogveld gaat het in totaal om zo'n 170 verslaafde vrouwen die zullen worden opgevangen. Zodra ze hun verslaving onder controle hebben, worden ze geplaatst in huizen van Intensief Beschermd Wonen. Door die organisatie zullen ze worden begeleid in zaken als het zoeken van werk. De prostituees die niet verslaafd zijn, is scholing en werk aangeboden.
"Jullie zijn dat leven ook zat. Ik probeer jullie juist te helpen. Er is opvang, er zijn middelen. Meiden: alle hulp staat voor jullie klaar, pak alsjeblieft die kans", aldus wethouder Marianne van den Anker afgelopen vrijdag in een toespraak. Een hoop prostituees hebben echter al min of meer duidelijk gemaakt niet in te zullen gaan op de geboden opvang. Sommigen zullen op zoek gaan naar een plek in een tippelzone in een andere stad, in bijvoorbeeld Utrecht of Eindhoven. Anderen zeggen gewoon "door Rotterdam te gaan toeren" op zoek naar klanten.
De gemeente nam in 2002 het besluit om de tippelzone te sluiten. Dit vooral vanwege de vele overlast die de drugsverslaafden en de dealers die daar op afkwamen, veroorzaakten. Eerst zou de zone aan het eind van dit jaar dichtgaan, maar onlangs werd besloten hem toch eerder te sluiten. De laatste maanden ontmoedigde de gemeente het werken aan de weg al door de openingstijden te beperken en een zogenoemde tippelvergunning verplicht te stellen voor de prostituees. Hierdoor liep het aantal prostituees en bezoekers de afgelopen tijd flink terug.
De politie trad het afgelopen weekend stevig op in de zone. Bijna iedereen die rondliep op straat of in de auto zat, werd gefouilleerd. In totaal werden veertien messen en vier slagwapens gevonden, wat leidde tot drie aanhoudingen. Een ander werd opgepakt omdat hij nog gezocht werd door de politie. Twee automobilisten kregen een boete omdat ze met een flinke slok op achter het stuur zaten. Toch is de gemeente van mening dat de overlast de laatste dagen voor de sluiting minder is geweest dan verwacht.