'Lubbers schuldig aan seksuele intimidatie'

pberends en Riesjartje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

BuitenlandVolgens het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de Verenigde Naties maakte Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en Nederlandse ex-premier Ruud Lubbers zich schuldig aan seksuele intimidatie en machtsmisbruik. De Britse krant The Independent meldt dit vandaag, na inzage van het geheime rapport over het interne onderzoek. In het verslag staan verschillende anonieme beschuldigingen aan het adres van Lubbers.

De officiele aanklacht tegen de ex-premier was afkomstig van een Amerikaanse medewerkster van de Verenigde Naties. Volgens haar zou Lubbers haar na een vergadering vastgepakt hebben. Daarbij drukte hij zijn kruis korte tijd tegen haar achterste. Verder waren er nog vier anonieme beschuldigingen, maar de vrouwen in kwestie waren bang voor 'vergelding en publieke vernedering' en dienden geen officiële aanklacht in.

De vrouwen die de beschuldigingen uitten worden in het rapport aangeduid als 'mevrouw A', 'mevrouw B', 'mevrouw C' en 'mevrouw D'. Volgens mevrouw A nodigde Lubbers haar thuis uit voor een werkbespreking met collega's, maar toen zij arriveerde bleek hij alleen te zijn. Vervolgens praatte hij alleen over persoonlijke zaken en betastte hij haar 'op seksuele wijze'. Daarna is zij het huis ontvlucht.

Mevrouw B zegt dat Lubbers haar vastpakte en omhelse, waarbij hij zijn lichaam tegen haar aandrukte. Geschokt duwde zij hem daarop weg. Mevrouw C vertelde dat Lubbers had geprobeerd haar te betasten. Hierop dreigde zij hem te slaan als hij het nog eens zou proberen. De vierde klaagster zegt dat Lubbers zich eenzaam voelde. Volgens deze mevrouw D vroeg Lubbers haar naar zijn hotel te komen.

Volgens het OIOS-rapport heeft Lubbers geprobeerd de uitkomst van het interne onderzoek te beïnvloeden. Hij zou zijn gezag als hoge commissaris hebben misbruikt door onder andere getuigen persoonlijk te benaderen. Ook stelde hij een advocaat aan die ervoor moest zorgen dat de kwestie niet uitlekte. Overigens liet VN-chef Kofi Annan de oud-CDA leider al in juli vorig jaar vrijuit gaan, na overleg met juridische experts. Lubbers kreeg toen wel een berisping van Annan