Zuid-Afrikaan voerde werknemer aan leeuwen

Een Zuid-Afrikaanse herenboer staat terecht omdat hij in januari 2004 samen met twee bedienden een ex-werknemer aan de leeuwen voerde. Nelson Chisale was eerst met machetes bedreigd, en daarna in elkaar geslagen. Vervolgens werd Chisale naar een leeuwenreservaat gereden en door de drie over de omheining gegooid.

De man was door herenboer Mark Scott-Crossley ontslagen, en kwam terug om een aantal bezittingen op te halen. De kwestie heeft veel protest losgemaakt in Zuid-Afrika. Demonstranten betoogden dat de moord op de zwarte Chisale een racistische achtergrond heeft. Een woordvoerder van een Zuid-Afrikaanse mensenrechtenorganisatie beschouwt de moord als een extreem voorbeeld van misbruik en geweld van boeren tegen hun medewerkers. "Historisch beschouwen Zuid-Afrikaanse boeren hun personeel als bezit, waarmee ze kunnen doen wat ze willen", stelde Jody Kollapen.

Chisale werd aanvankelijk als vermist opgegeven. Dagen later vonden onderzoekers enkele menselijke resten en kleren in het reservaat. Eén van de betrokken bedienden verklaarde dat Chisale schreeuwde toen hij voor de leeuwen werd gegooid. Over zijn baas zei hij: "We konden hem niet stoppen. Hij keek erg boos. Hij is blank. We waren bang om te sterven."

Mark Scott-Crossley
Mark Scott-Crossley gooide een werknemer voor de leeuwen