Dodental zeebeving opgelopen tot 69.000

Icoon Buitenlands nieuws Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de vloedgolven die op de zeebeving bij Sumatra volgden, is opgelopen tot bijna 69.000. Dat blijkt uit een inventarisatie van de laatste officiële cijfers van woensdagochtend van diverse persbureaus. Ook het aantal buitenlandse toeristen onder de slachtoffers loopt snel op. Volgens de laatste cijfers zijn zeker 10 Nederlandse toeristen gedood door het natuurgeweld.

Nu de volle omvang van de ramp steeds duidelijker wordt, blijkt dat Indonesië het zwaarst getroffen is. Daar zijn tot nu toe bijna 33.000 lichamen geborgen, maar volgens de vice-president kan dat aantal nog makkelijk tot 40.000 oplopen. Ook Sri Lanka werd zwaar getroffen, met zeker 21.715 doden. In India kwamen zeker 12.419 mensen om het leven, en in Thailand zijn tot nu toe 1538 lichamen geborgen. Duizenden mensen worden nog vermist.

Ook in andere landen in de regio en zelfs in Afrika vielen slachtoffers. In Somalië zijn tot nu toe 110 doden geteld, in Myanmar (het voormalige Birma) 90, 65 in Maleisië, 55 op de Maldiven, 10 in Tanzania, 2 in Bangladesh en 1 in Kenia.

Nederlanders
Uit opgaven van de autoriteiten in Nederland en Thailand blijkt dat er zeker 10 Nederlanders om het leven zijn gekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat nog uit van drie doden in Thailand en één in Sri Lanka, maar de Thaise regering heeft bekendgemaakt al zeker 9 Nederlandse slachtoffers geteld te hebben. Over het aantal vermisten heerst nog onduidelijkheid.

Ziekten
Ondertussen dreigt het aantal slachtoffers nog verder op te lopen door de dreigende uitbraak van epidemieën. Het WHO stelt dat het aantal slachtoffers makkelijk kan verdubbelen als er ziekten als cholera uitbreken. Hulpverleners haasten zich om zo snel mogelijk de geborgen lijken in massagraven te begraven. Volgens het WHO heeft de drinkwatervoorziening nu echter prioriteit, wil een nog grotere ramp voorkomen worden.