Omstreden standbeeld toch in binnenstad Rotterdam

Scootmobiel herschreef het volgende bericht en stopte het in de nieuws-submit waarvoor dank!

SubheaderHet knalrode, 5 meter hoge beeld 'Santaclaus' (een kerstman met een grote buttplug in z'n ene hand) van kunstenaar Paul McCarthy wordt waarschijnlijk op het Rotterdamse Binnenwegplein geplaatst. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van die stad na het onderzoeken van diverse locaties aan de gemeenteraad voorgesteld. Hiermee volgt het college het advies van de commissie Internationale Beelden Collectie (IBC) om 'Santaclaus' in een dynamische, openbare ruimte te zetten. Het Binnenwegplein moet zo een plek worden waar kunst en maatschappij elkaar ontmoeten.

Het beeld past volgens de commissie IBC goed bij de aanblik van het plein, waar onder meer met het grote Pepsi-blik van patatzaak Bram Ladage, de reclameborden van de MediaMarkt en de etalages van boekhandel Donner te vinden zijn. Het kunstwerk dat nu op het plein staat, bestaande uit twee grote, met de wind meedraaiende aluminiumplaten op een standaard, moet volgens de commissie verplaatst worden naar een plek waar het beter tot zijn recht komt.

Het college kan zich goed voorstellen dat 'Santaclaus' weerstand en emoties op zal roepen bij burgers en politici. Dat was in het verleden ook al het geval bij de kunstwerken 'De Verwoeste Stad' van Zadkine, 'Erasmus' van Hendrick de Keijser en 'Sylvette' van Picasso. Het college ziet in de mogelijke bezwaren echter geen aanleiding om het beeld niet te plaatsen. "Het zal op het Binnenwegplein uiteindelijk een niet meer weg te denken plaats innemen in het cultureel erfgoed van Rotterdam", aldus het college.