Vrijspraak in zaak vermoord Turks meisje

In de zaak van het in 1995 op gruwelijke wijze vermoorde Turkse meisje Kumral Bagci uit Den Haag, is gisteren de belangrijkste verdachte vrijgesproken. Het OM had dat twee weken geleden ook al gevraagd. De 20-jarige Evren T. (ten tijde van de moord 12 jaar) was al op vrije voeten gesteld.

Zijn moeder, die feitelijk de belangrijkste verdachte was, pleegde eerder zelfmoord in een politiecel. Zij zou ongenadig hard zijn aangepakt in het politieverhoor, maar de dienstdoende rechercheurs gaan volgens het OM vrijuit.

De indertijd 7-jarige Kumral werd op 23 juni 1995 in Scheveningen, in delen aangetroffen in een plastic tas. Onderzoek maakte duidelijk dat het meisje was gewurgd en daarna in stukken was gesneden. Op de plastic vuilniszak werden vingerafdrukken van Evren T. aangetroffen. Maar uit onderzoek bleek dat dit om de buitenste vuilniszak van een rol ging. Evren kan die rol dus ook in huis in handen hebben gehad om die bijvoorbeeld in de kast te leggen. Daarom was het bewijs te mager, zo oordeelde het OM ook zelf al.

Het vermoeden bestaat dat de moeder van Evrin T. Kumral in ieder geval heeft vermoord, met of zonder haar zoon. Kumral was haar nichtje. Met de vader van het meisje zou de vrouw een buitenechtelijke affaire hebben gehad. Zelf was ze zonder man. Toen bleek dat de vader van Kurmal zijn vrouw niet voor haar wilde verlaten zou ze wraak hebben genomen op zijn dochtertje. Maar of een en ander ooit nog juridisch hard te maken is, valt te betwijfelen.

De advocaat van Evren had gehoopt dat de rechtbank zijn cliënt onschuldig zou verklaren. Dat gebeurde echter niet, de rechter sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs. Verder oordeelde het rechtscollege dat OM en politie hun werk goed hebben gedaan.