[update] Vertrekpremie asielzoekers wordt verdubbeld

Icoon politiek binnenland nieuwsDe minister van Vreemdelingenzaken, Rita Verdonk, heeft vandaag in het Radio 1 Journaal gezegd dat de vertrekpremie voor asielzoekers die vallen onder de oude Vreemdelingenwet wordt verdubbeld mits ze zelf vanuit Nederland willen terugkeren naar het land van herkomst. De overheid zal in deze gevallen ook het vliegticket betalen.

Momenteel krijgen alleenstaande asielzoekers een bedrag van ongeveer 1150 euro. In de toekomst wordt dit verdubbeld naar ongeveer 2300 euro. Volgens Verdonk kunnen gezinnen zesduizend euro verwachten. De Tweede Kamer debatteert maandag over het plan van de minister.

Subheader
Vertrekkende asielzoekers krijgen 2300 euro mee


Update 15:14

Volgens directeur Eduard Nazarski van Vluchtelingenwerk lost het verhogen van de vertrekpremie voor vluchtelingen niets op. Nazarski zegt op zich niet tegen het verhogen van de premie te kunnen zijn, maar heeft het vermoeden dat voor mensen die echt bang zijn terug te keren naar het land van herkomst, dat geld geen verschil zal maken. "Het levert Verdonk misschien wat krediet op bij vluchtelingen, maar als je hier al jaren voor niets zit te wachten, je kinderen zitten hier op school en je moet in Somalië voor je leven vrezen, dan zit je echt niet op dat geld te wachten", aldus Nazarski.