Burgemeester Zaanstad wil Turkse vrouwen helpen

De burgemeester van Zaanstad, Ruud Vreeman, is van mening dat de overheid Turkse vrouwen, die in blijf-van-mijn-lijfhuizen zitten ondergedoken, moet gaan helpen bij het verkijgen van een andere identiteit. Daarnaast is Vreeman een voorstander van het idee om extra beveiligde opvangtehuizen op te richten voor vrouwen die in direct levensgevaar verkeren, en voor hulp bij emigratie van de slachtoffers.

Directe aanleiding voor de uitspraken van Vreeman is de moord op een 32-jarige Turkse vrouw, die afgelopen vrijdag in Zaandam bij klaarlichte dag op straat werd doodgeschoten door haar ex-man. De vrouw verbleef amper een week in het blijf-van-mijn-lijfhuis in Zaandam. Sinds ze haar man verliet, was het al het vierde huis waar ze verbleef. Telkens wist de man haar te achterhalen. De dader, die zich later bij politie meldde en een volledige bekentenis aflegde, handelde vermoedelijk uit eerwraak. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

Steeds vaker vluchten Turkse vrouwen uit wanhoop naar het buitenland volgens Vreeman. De overheid zou de vrouwen hierbij moeten helpen, die dit niet kunnen bekostigen. Verder zou de Turkse gemeenschap zelf hier mede aan moeten bijdragen, om eerwraak te voorkomen. Daarom is Vreeman nu van plan om op korte termijn met de vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in zijn gemeente te gaan praten.

Gisteren vroeg de Federatie Opvang, brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke en vrouwenopvang, naar aanleiding van de moord om betere samenwerking tussen blijf-van-mijn-lijfhuizen en politie. Ook hierbij werd geopperd om vrouwen volstrekt onvindbaar onder te laten duiken.