Uitslagen WK-sprint schaatsen

Twee Nederlanders zijn wereldkampioen geworden op het WK-Sprint schaatsen in Nagano. Marianne Timmer en Erben Wennemars mochten in Japan beiden het ereschavot betreden.

Voor Timmer, die met een ruime voorsprong de laatste 1.000 meter inging, werd het nog kantje boord. Van de dikke seconde die ze voor stond op Anni Friesinger hield ze er zo'n 0,3 over. Timmer startte supersnel maar moest dat in de eerste volle ronde al bekopen: ''Die laatste 1.000 was veel te wild. De opening was super, maar technisch liep hij niet zo goed als gisteren. Ik was te gretig", zo hijgde Timmer, die helemaal kapot zat na afloop.

Wennemars moest op de afsluitende 1.000 meter 0,36 seconde goedmaken op de Canadees Jeremy Wotherspoon. De Dalfsenaar zette in de voorlaatste rit een baanrecord neer, waar Wotherspoon niet bij in de buurt kon komen. Dansend van plezier vierde Wennemars op het binnenterrein samen met Timmer zijn eerste wereldkampioenschap. Timmer is overigens de eerste Nederlandse vrouw die een WK-sprint weet te winnen. Beide schaatsers worden gecoacht door Jac Orie, die ook al de Europeeskampioen-allround Mark Tuitert afleverde.

Heren:
1. ERBEN WENNEMARS
2. Jeremy Wotherspoon
3. Mike Ireland

Dames:
1. MARIANNE TIMMER
2. Anni Friesinger
3. Jennifer Rodriguez