Veel kritiek op uitzet-plan minister Nawijn

Het plan van LPF minister Nawijn (Vreemdelingenbeleid en Integratie) om criminele Nederlanders van buitenlandse afkomst het land uit te zetten, heeft vandaag tot een golf van kritiek geleid.


Premier Balkenende nam vanmiddag in bedekte termen afstand van dit voorstel. Hij noemde het in strijd met de Grondwet en kondigde aan de "prikkelende uitlatingen" nog met Nawijn, tot voor kort CDA'er, te willen bespreken.



Kamerleden reageren vooral negatief op de uitlatingen van Nawijn. Alleen de VVD gaf aan wel te willen kijken naar de dubbele nationaliteit van Marokkanen.

CDA: ziet principiële bezwaren. Kamerlid Van Vroonhoven zei. ,,Mensen met het Nederlands staatsburgerschap moet je gelijk behandelen en niet als tweederangs burgers. Nawijn moet oppassen voor stemmingmakerij en stigmatisering van Marokkanen''.
Wel wil het CDA praten over de aanpak van vreemdelingen met een verblijfsvergunning die crimineel zijn.

VVD: huivert voor uitzetting van criminele Marokkanen met een Nederlands paspoort, maar heeft minder moeite met uitzetting van vreemdelingen die zich aan een ernstig strafbaar feit schuldig maken. Kamerlid Hofstra zei uit te kijken naar de resultaten van Nawijns onderzoek naar effectiever beleid en wil daarbij ook de discussie willen voeren over de dubbele nationaliteit van veel Marokkanen. "De Marokkaanse overheid schijnt dat van ze te eisen, ik vind dat we best van ze mogen vragen om te kiezen."

PvdA: vindt het naar discriminatie ruiken. Kamerlid Wolfsen zei: ''Dit gaat erg ver. Ik vind dit een onverstandige, ondoordachte opmerking."

D66: vindt het ook een discriminerend plan en onuitvoerbaar. Kamerlid Boris Dittrich zei: "Het plan is volstrekt onuitvoerbaar. Hier zal Marokko nooit aan meewerken. Natuurlijk zijn er Marokkanen die overlast veroorzaken en daar moet je wat aan doen. Maar je moet die mensen aanpakken omdat ze crimineel zijn, niet omdat ze Marokkaan zijn."

GroenLinks: stelt Kamervragen aan Nawijn. Kamerlid Van den Brand wil onder meer weten hoe de LPF-bewindsman het uitwijzen van Nederlandse staatsburgers naar Marokko voor zich ziet. Ook wil hij weten of Nawijn een dergelijke maatregel in lijn acht met artikel 1 van de Grondwet, dat disciminatie verbiedt.


LPF: bij de LPF-fractie was vrijdagmiddag niemand voor commentaar bereikbaar.

Overig commentaar

Directeur A. Menebhi van Emcemo, een samenwerkingsverband van Marokkaanse organisaties, bestempelt het voornemen van Nawijn als ,,onzin'': Volgens de wet kun je een Nederlander niet wegsturen naar een ander land.'' Liever ziet hij gerichte aanpak van probleem Marokkanen.

T. Spijkerboer, hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam denkt dat de minister misschien daadkrachtig over wil komen, maar dat hij ''dondersgoed'' weet dat een onderzoek naar de mogelijkheden overbodig is. "Nawijn is een uitstekend jurist, is jaren topambtenaar geweest op dit gebied, hij weet dat wat hij voorstelt juridisch absoluut niet kan." Vplgens hem maken de Grondwet en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens het onmogelijk criminelen met een Nederlands paspoort in zo'n geval het land uit te zetten. Zelfs immigranten van de tweede en derde generatie die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten, mogen volgens aloud Nederlands beleid niet worden uitgezet.

Nawijn zelf zegt overigens in het bewuste interview met het Brabants Dagblad dat wanneer het plan onuitvoerbaar mocht zijn, hij wel wat in heropvoedingscentra ziet. "Alleen praten en lief zijn is voorbij. Nederlandse gastvrijheid mag niet worden misbruikt'', zo zei Nawijn.