LPF wil "ondernemen" en meedoen aan JSF

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na gesprekken tussen de Amerikaanse ambassadeur Sobel en defensiespecialisten van de Lijst Pim Fortuyn heeft die partij besloten vóór de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) te zullen stemmen, na de verkiezingen op 15 mei.

Het omstreden deel van 50 miljoen euro ontwikkelkosten waar in de kamer onenigheid over was, meent LPF van de huidige defensiebegroting af te kunnen plukken. De vervanging van houwitsers zou dan enkele jaren moeten worden uitgesteld. Onder die cruciale voorwaarde is Fortuyn bereid voor te stemmen.

Tot nu toe was Fortuyn fel tegenstander van de JSF. Het kabinet heeft vorige week een besluit over het meebouwen aan de nieuwe gevechtsjager uitgesteld tot na de verkiezingen, omdat de huidige Kamer precies voor de helft vóór en voor de andere helft tegen is. Na de verkiezingen kan Fortuyn de doorslag geven tot een positief besluit.

"Als je de centen toch hebt, mag je wel een gokje wagen. Want je onderneemt als je meedoet met de JSF", aldus Fortuyn. Hij benadrukt nu dat het Nederlandse luchtwapen in NAVO-verband erg belangrijk is. "Ik hecht aan een goede relatie met de VS, ook al omdat Nederland daar de tweede investeerder is."