Tokkies: 'Wij zijn niet asociaal'

De familie Tokkie pikt het niet langer dat hun achternaam met asociaal gedrag geassocieerd wordt. De grote schuldige is volgens Frans Tokkie (52) de IKON, die een serie over zijn zus en haar gezin maakte. Bij huize Tokkie in Purmerend stond gisteren de telefoon roodgloeiend. Aanleiding was volgens Frans een artikel over invoering van de 'Tokkie-toets', waarmee Rotterdam bepaalde huurders wil weren uit probleemwijken.

Frans vraagt zich af waarom hun naam daar bij betrokken is, hij is van mening dat ze niet asociaal zijn en dat ze doelbewust door de IKON zo zijn neergezet. Sindsdien heeft de familie veel ellende ondergaan. De ramen werden ingegooid bij Hanna, de buren willen niet meer met hen praten en Frans zijn jongste zoon, Martijn (9), wordt al vijf jaar lang regelmatig in elkaar geslagen. De familie Tokkie gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen ieder die hun naam nog misbruikt.

De IKON zegt nooit de bedoeling te hebben gehad de Tokkies als asociaal weg te zetten. 'Wij wilden met onze documentairereeks in 2004 laten zien in hoeverre een gemeentelijk heropvoedingsplan voor sociaal onaangepaste mensen in Amsterdam-Slotermeer was geslaagd,' zegt woordvoerster Mirjam Nieboer. 'Een commerciële zender maakte een hype van de familie. Wij stonden erbij en keken er naar.'

Zie trouwens ook: http://frontpage.fok.nl/column/9319/1/-DriekOplopers:-De-stoppen-van-Natasja-Froger.html