Beleggers zijn gewaarschuwd

Na drie weken van flinke stijgingen op de wereldwijde aandelenmarkten is de grote vraag onder beleggers of de rally van de laatste tijd duurzaam zal blijken. Met de G20-top, een belangrijk rentebesluit in Europa en een stroom aan Amerikaanse economische cijfers in het vooruitzicht moet de markt wegen wat wijsheid is.

De belangrijkste beursindex ter wereld, de S&P 500, steeg in enkele weken van 666 naar 833 punten tijdens de handel afgelopen donderdag. Een stijging van bijna 25 procent. De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, is vanaf de bodem 11 procent hersteld.


Koersverloop S&P 500 afgelopen 3 maanden

Het herstel werd de afgelopen week onder meer gesteund door het bankenplan van de Amerikaanse regering. Het plan om giftige kredieten op te kopen zou een uitweg kunnen bieden uit de financiële crisis die de economie nu al meer dan een jaar in zijn greep houdt.
 
Desondanks is de grote angst dat dit het zoveelste schijnherstel zal blijken te zijn. Sinds de beurzen dit najaar in een vrije val kwamen, heeft zich verschillende malen een stevige stijging voorgedaan. Na het herstel zakten de beurzen echter elke keer weer weg naar nieuwe dieptepunten. Een soortgelijk patroon kwam op de aandelenmarkten voor tijdens de Grote Depressie.

Een succesvolle G20-top wordt gezien als een cruciale voorwaarde voor het beëindigen van de financiële crisis en de wereldwijde recessie. Beleggers kijken ook met angst en beven uit naar de bedrijfscijfers van het eerste kwartaal van 2009, die vanaf begin april worden gepresenteerd.

Koersverloop en rally's Dow Jones tijdens de Grote Depressie